Плоди співпраці українських та британських художників можна побачити у Харкові

Юлія Гуш  |  Субота, 17 березня 2018, 15:30
В ЄрміловЦентрі стартувала виставка учасників мистецької програми SWAP: UK/UKRAINE.
Плоди співпраці українських та британських художників можна побачити у Харкові

На виставці можна побачити роботи українських та британських художників, створені в межах мистецьких резиденцій SWAP: UK/UKRAINE. Цією експозицією Британська рада відкриває цьогорічний виставковий сезон. Загалом, ця щорічна програма направлена на художників та кураторів, в її межах вже знайшли підтримку 20 резиденцій в Ліверпулі, Києві, Харкові, Музичах, Ужгороді та на півострові Бірючий. Мета SWAP полягає в тому, щоб об'єднати художників з різних країн, надати підтримку їх розвитку в міжнародному середовищі.  

"Наразі ми відкриваємо в ЄрміловЦентрі виставку, яка є результатом нашої резиденції, - розповів Ілля Заболотний, куратор мистецької програми Британської ради, - є програма,  яку ми робимо вже другий рік поспіль. І яка є насамперед є обміном між художниками Великобританії та України . В Україні ми працюємо з рядом найамбітніших та найбільш цікавих інституцій. В той час як нашим головним партнером у Великобританії є Ліверпульське бієнале".  

На виставці можна побачити роботи восьми художників з України та Великобританії, створені в межах їх резиденцій минулого року. За словами організаторів, під час їх створення автори досліджували, рефлексували вивчали мистецькі традиції обох країн.  

"Наша виставка надзвичайно цікава, - підкреслив  Заболотний, - адже вона насамперед є історією восьми художників , які прожили зовсім різні резиденції, працювали в різних інституціях та різних містах України. В них є надзвичайно різний бекграунд і досвід роботи. І ця виставка є надзвичайно цікавим експериментом, лабораторією та калейдоскопом того, як людина з одного культурного контексту відчуває інший культурний контекст. Як британець, умовно кажучи, дивиться на український контекст, безпосередньо реагує на нього  та перебуває в активному діалозі з нашою культурою". 

На цій виставці можна побачити фото, інсталяції, подивитися відео та послухати аудіозаписи, які відображають те, що художники свого часу побачили та пережили. Наприклад, там є відеоінсталяція, створена британською мисткинею Вікі Торнтон. Присвячена вона Українському дому і складається з, власне, самого відео та книги спогадів, писати в яку можуть всі охочі.  

"Ця книга йде разом з цим відео, - розповіла вона, - там  ви бачите Українській дім, який розташований в Києві. Це відео про пам'ять. Ця книжка також про пам'ять. В ній зображені спогади моїх друзів та знайомих про Українській дім. Тобто, спочатку ви бачите, що там ідуть спогади різних людей, а потім - пусті сторінки. Там будь-яка людина може додати свої спогади".  

Також на виставці можна побачити іншу інсталяцію, створену завдяки чекам з передбаченнями з супермаркету "Сільпо". Її автори, Вікі Торнтон та Адам Волкер, поєднали ці чеки та створили на їх основі інсталяцію: "Суть якої полягає в тому, що ми ніколи не знаємо, що чекає нас в майбутньому", - додала Вікі. Також при вході до міні-зали розміщуються фото, де були зображені люди, які отримали ті передбачення. На цих світлинах можна побачити їх реакцію після отримання. 

"Навіть сам процес зйомки був перформансом, - згадував Адам Волкер, - було дуже багато камер, кінооператорів. У людей, які брали в ньому участь, була різна реакція. І це також було цікаво знімати. Нашарування різних мов, чеки "Сільпо", конфетті, люди і камери. І це все поєдналося в дуже цікаву картинку".  

За словами організаторів, такі проекти дозволяють митцям з різних країн краще розуміти один одного, знаходити спільні цінності та вміти шанувати те, що їх відрізняє. Ознайомитися з експозицією можна буде до 15 квітня.

comments powered by HyperComments