Муніципальна галерея готує проект про харківський авангард

П'ятниця, 6 квітня 2018, 15:20
11 квітня Харківська муніципальна галерея відкривається після тривалої реконструкції виставкою «Місто ХА. Харків авангардний».
Муніципальна галерея готує проект про харківський авангард

Вперше проект був представлений в Національному художньому музеї України у Києві взимку 2017-2018 рр. Куратори проекту - Тетяна Тумасьян і Сергій Братков, показали в НХМУ своє бачення розвитку харківського мистецтва останнього сторіччя. "Місто ХА" викликав широкий резонанс не лише в столиці, захід також зацікавив публіку самого Харкова. З цієї причини було прийнято рішення представити другий варіант проекту в рідному місті.

Представлене в Муніципальній галереї "Місто ХА", видозмінене і переосмислене, було створене спеціально для харківського глядача. Концепція проекту теж трансформувалася. Первісна ідея зосередити свою увагу на трьох важливих складових мистецтва міста - знаку, тексті і символі збереглася, проте в новій редакції "Місто ХА" намагається провести паралелі між окремими групами та поколіннями харківських художників. Проект розділений на дві частини, перша з яких буде представлена ​​в галереї в квітні-травні 2018 року і буде включати в себе представників Харківської школи фотографії та художників ХХI століття. Твори розміщені не в хронологічному порядку - це дозволяє глядачеві побачити взаємозв'язок між роботами незалежно від часу їх створення. Друга частина, що включає в тому числі і представників "класичного авангарду", буде представлена ​​в галереї вже у травні цього року.

«Ми стаємо свідками того, як кожне нове покоління в харківському мистецтві, кожна нова авангардна течія відкриває свій спосіб проникнення у сутність речей і явищ, залишаючи базовими методику аналітичності / критичності і принципову установку на новаторство», - стверджують куратори "Міста ХА".

Виставкова програма проекту стане основою для дискусій та лекцій, які допоможуть краще пізнати мистецтво Харкова. Також, як супровідний матеріал до виставки, командою "3Z studio" (саме вони створили фірмовий стиль проекту) був випущений каталог-довідник, у якому можна знайти інформацію про всіх митців, які брали участь у проекті, разом з невеликими статтями мистецтвознавців. Він допоможе повніше зрозуміти історію мистецтва міста.

Партнерами Муніципальної галереї при втіленні "Міста ХА" в Харкові стали колекціонери Борис і Тетяна Гриньови та галерея «ВоваТаня».

Відкриття виставки відбудеться 11 квітня о 18.00. Вхід – вільний.

comments powered by HyperComments