«Дитяча площАРТка» відкриє нові креативні майданчики для харків’ян будь-якого віку

Юлія Гуш  |  Вівторок, 10 квітня 2018, 15:30
В місті стартує фестиваль творчої взаємодії і культурного просвітництва «Дитяча площАРТка».
«Дитяча площАРТка» відкриє нові креативні майданчики для харків’ян будь-якого віку

Фестиваль «Дитяча площАРТка» триватиме у Харкові з 11 по 18 квітня. У місті він проходить вже четвертий рік поспіль. Програма фестивалю включає в себе п’ятнадцять різноманітних заходів, які мають бути цікавими як для дитячої, так і дорослої аудиторії. Презентації, обговорення, зустрічі, квести, майстер-класи – на будь-який смак знайдеться своя активність.

«Це новий виток спілкування громади та культурних інституцій, школярів та розвиваючих центрів, громадських діячів та медіа-платформ нашого міста, – розповіла Олена Зіненко, кураторка фестивалю, – фестиваль «Дитяча площАРТка» цього року проходить під гаслом «Рівні можливості творчого спілкування». І ним ми хочемо сказати всім, що можна спілкуватися, відкривати нові творчі простори, можна ділитися творчою інформацією, експериментувати з дуже складними культурними концептами на рівні дітей та на рівні дорослих».

Вона стверджує, що можна обмінюватися професійними навичками з дітьми так само, як це зазвичай роблять культурні діячі зі спеціалістами. За словами кураторки, завдяки такій взаємодії дорослі можуть навчитися бути більш відкритими, розкутими і схильними до експериментів, а діти – перейняти набутий досвід. Загалом, під час заходів з дітьми будуть серйозно говорити про різні мистецькі та культурні напрямки. Наприклад, це буде майстер-клас про кураторство та мистецтвознавство.

«Насправді, ми хочемо робити багато таких ігрових моментів, – розповіла Марина Конєва, мистецтвознавиця, кураторка фестивалю, – при чому, це не просто загравання з дітьми. Точно такі ігри для нас проводили німецькі куратори під час тренінгів. Це ігри, які допомагають знаходити певні зв’язки, форми, кольори, ідеї, смисли. Щоб групувати певні предмети, щоб показувати їх. От такі практики ми спробуємо стосовно і речей, і робіт».

«Наше головне завдання – це популяризація української традиційної культури, розвиток аматорського мистецтва, – підкреслила Оксана Бугайченко, завідуючка відділом інноваційних проектів міжнародного співробітництва Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв, – але ми завжди залюбки готові підтримати будь-які цікаві соціально-корисні культурні проекти. Тим більше, що вони пов’язані з дітьми та батьками».

Зокрема, метою фестивалю є створення нових креативних просторів для творчої взаємодії культурних активістів, працівників освіти та культури, дітей та молоді, вільних від будь-якої дискримінації. Організаторки переконані, що створення рівних творчих можливостей може допомогти суспільству стати більш стабільними та продуктивним.

Програма заходу.

comments powered by HyperComments