На каналі «24» покажуть фільм харків'ян про стан архітектурної спадщини в Україні

П'ятниця, 13 квітня 2018, 13:58
В суботу 14 квітня о 21:30 (повтор 15 квітня о 18:00) на телеканалі «24» відбудеться національна прем'єра документального фільму «Зберегти не можна зруйнувати» («Зберегти не можна зруйнувати»), зробленого харківською командою всеукраїнського проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини».
На каналі «24» покажуть фільм харків'ян про стан архітектурної спадщини в Україні

Це дослідження ситуації із збереженням архітектурних пам'яток України на прикладі дев'яти міст, включаючи Харків. Минулі в цих містах 24 покази зібрали майже 1000 глядачів, а тепер картину зможуть побачити всі українці. Показ відбудеться напередодні Міжнародного дня пам'яток та історичних місць, який відзначається 18 квітня. В цей день у Верховній Раді пройдуть слухання «Стан, проблеми і перспективи охорони культурної спадщини в Україні», серед виступаючих — творці і герої фільму.

У лютому-березні творці кінострічки відвідали всі міста, де проходили зйомки: Харків, Київ, Полтаву, Запоріжжя, Одесу, Дніпро, Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, показали її місцевим жителям, обговорили з ними питання, підняті у фільмі. Всього на 24 покази прийшли майже 1000 глядачів, а на харківську прем'єру в Харківській школі архітектури – понад 150 осіб. Фільм виявився цікавий не тільки фахівцям і активістам, але і людям, яким небайдужа доля рідного міста та його вигляду. Зараз картину демонструють в харківських вишах, де після перегляду також проходять обговорення. У квітні фільм покажуть в ХНПУ ім. Г. С. Сковороди і в ХНАДУ (ХАДІ).

За словами режисера картини Павла Сироменка, головним відкриттям для глядачів у різних містах стала системність проблеми: «Про руйнування пам'яток архітектури в місті місцеві жителі знають і без нас. Але про те, що те ж саме відбувається по всій країні, багато хто не здогадувалися, — пояснює режисер. — Проблема — загальна для всієї України. Але до неї по-різному ставляться в різних містах. Де зайнялися захистом свого архітектурного багатства, а десь чекають манни небесної, хоча умови у всіх однакові».

Багато активістів з різних міст України, дізнавшись про існування такого фільму, подивившись трейлер, запрошують авторів показати його для місцевої аудиторії. "Наприклад, миколаївці запропонували провести онлайн-перегляд з обговоренням по скайпу, — розповідає директорка БО "Благодійний фонд "Харків з тобою"" Олена Рофе-Бекетова, керівник проекту "Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини", правнучка знаменитого академіка архітектури, харків'янина Олексія Бекетова. — У всіх українців тепер є можливість подивитися його в ефірі національного каналу «24» і також обговорити підняті питання».

Харківський архітектор і реставратор Володимир Новгородов вважає, що фільм може стати важливим кроком до вирішення проблеми: «Ця картина — дуже корисна і важлива. Але якщо її показувати тільки фахівцям, толку буде небагато, — переконаний архітектор. — Потрібно її показувати широкому колу глядачів, а особливо молодим людям».

У той же час Олена Рофе-Бекетова сподівається, що демонстрація фільму на національному телеканалі допоможе сформувати громадську думку з приводу втрати архітектурних пам'яток в українських містах. Вона буде тим більше необхідна в день парламентських слухань для підтримки законопроекту, який юристи проекту подали днями в Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

«Коли ми починали роботу над проектом рік тому, ми і уявити собі не могли, що потрапимо на парламентські слухання. Ми навіть не знали, що 2018 рік буде роком Культурної спадщини в Україні, — згадує Олена Рофе-Бекетова. — Але тепер розуміємо, що і фільм, і виступ у Верховній Раді — це можливість поділитися тим, що ми дізналися, можливість змінити ситуацію не для окремого будинку або міста, а для всієї країни».

comments powered by HyperComments