В ЄрміловЦентрі збудують «Дитяче місто»: освітньо-мистецька програма для дітей під час трієнале «4 Блок» та Дантеfest-2018

П'ятниця, 13 квітня 2018, 18:01
24 квітня з 12:00 до 17:00 центр сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» (пл. Свободи, 4) перетвориться на «Дитяче місто»: театральні вистави та виставка дитячих екоплакатів, майстер-класи з виготовлення іграшок і арт-об’єктів, лабораторія креативної журналістики, а також майстер-класи від архітекторів.
В ЄрміловЦентрі збудують «Дитяче місто»: освітньо-мистецька програма для дітей під час трієнале «4 Блок» та Дантеfest-2018

Всі події відбуватимуться в рамках трієнале «4 Блок» та Дантеfest 2018. Мета проекту — через гру і розваги долучити дітей до співтворчості, роздумів на теми екології та життя у рідному місті. Вхід на всі заходи — вільний.

«Маленькі художники, журналісти та архітектори зможуть поділитися своїми ідеями, мріями та талантами 24 квітня, в рамках нашої дитячої програми.

«Дія: Надія» — одна із тем трієнале «4 Блок». Наша надія — діти, – говорить Марія Норазян — співорганізаторка фестивалю. — Одна з номінацій трієнале, котра присвячена дітям, так і називається: «Дія: Надія». Ми хочемо навчити дітей мріяти та створювати реальність, в якій вони хочуть жити. Любити цей світ, берегти та жити з планетою в унісон».

Платформа «Дитяче місто» об’єднала кілька найбільш цікавих у Харкові ініціатив для дітей. Протягом дня всі охочі зможуть долучитися до створення свого маленького міста разом із студією Aza Nizi Maza, Дитячою архітектурною школою, проектом La companii! та Дитячою ПлощARTкою — організаціями, котрі працюють над освітніми та творчими проектами для дітей. Кураторки та куратори програми: Олена Зіненко, Ірина Оленіна, Лалі Ліпартеліані, Микола Коломієць, Ольга Філоненко, Даша Ракова, Антон Резніков.

«На нашій дитячій платформі ми покажемо світ очима дітей. Діти в своїх фантазіях створюють майбутнє. Батьки, в свою чергу, мають навчитися бути дітьми, бо те, що нас об’єднує — це наше дитинство. Дуже важливо тримати зв’язок із дітьми, як із колегами з майбутнього» — впевнена кураторка дитячої платформи Олена Зіненко — співзасновниця медіаплатформи «Дитяча площАРТка».

Правильно використовувати ресурси та берегти довкілля дітям допоможуть майстер-класи з виготовлення іграшок та створення власних арт-об’єктів з матеріалів вторинного перероблення від французької дизайнерки Катель Гелебарт та Тетяни Новікової.

Втілити свої творчі ідеї в життя та створити арт-газету про котиків в міському просторі у дітей буде можливість на лабораторії креативної журналістики.

Спробою показати як діти сприймають проблеми нашої планети стане виставка екоплакатів від дитячої художньої студії «Aza Nizi Maza». «Принцип роботи студії,—говорить Марія Коломієць — співзасновниця студії «Aza Nizi Maza», —  познайомити дитину з різноманітністю художніх прийомів і технік, не обтяжуючи при цьому академічними догмами малювання. В студії ми обговорюємо ідеї з учнями та ученицями та допомагаємо в реалізації творчих задумів, створенні справжнього художнього твору, при цьому виявляючи, зберігаючи і розвиваючи унікальну пластичну мову і самобутнє бачення світу автора».

А замислитись про місто, його жителів, будівлі та простори можна буде на майстер-класі від викладачів Дитячої архітектурної школи. «Це й розвага, й освіта, — говорить Богдан Волинський, співзасновник ДАШ. — Ми фантазуємо, але продуктивно, бо маємо на меті отримати відповідальних містян або й професіоналів нового покоління. Цього разу будемо створювати спільний проект — в якому кожен учасник зможе висловитися про спосіб життя в багатоквартирних будинках».

Тому, як сприймають світ діти, котрі постраждали від війни на Сході України та були відірвані від звичного для них соціального контексту, присвячена вистава «Картонні історії».

«Повернення до давньої традиції сімейного театру: за допомогою героїв з картону розповідати історії один одному - один про одного. Всі герої різні ... Кожен зі своїм характером, здібністю, мрією. І у кожного героя є своя власна історія, якою він хоче поділитися ... Ми просто беремо картон і відрізаємо все зайве!» — пояснює Валерія Замай — режисерка вистави «Картонні історії».

Вистава створена дітьми та реалізована в рамках проекту «La companii!», спрямованого на подолання наслідків військового конфлікту на Сході України.

Після закінчення дитячої програми організатори «4-го Блоку» та ДантеFest пропонують відвідати презентацію книги Марини Річчі «Говіндо. Дар Матері Терези» та поговорити про те, як всиновлення дитини може змінити життя: 18:30, ХНУ імені В. Н. Каразіна, північний корпус, 1 поверх, актова зала.

Тема виховання дітей звучатиме й у інші дні трієнале «4-й Блок» і ДантеFest. Важливою подією стане лекція Еразмо Фіджині «Виховання красою: професійна освіта в ліцеї Oliver Twist» в Харківській школі архітектури, (вул. Конторська, 5) 26 квітня о 18:00. Еразмо Фіджині — дизайнер, засновник ініціативи «Cometa» — асоціації сімей-однодумців, які реалізують виховні та освітні ініціативи для дітей і підлітків в італійському місті Комо.

Повна програма заходів дитячої платформи:

24 квітня, ЦСМ «ЄрміловЦентр» (пл. Свободи, 4)

12:00 Відкриття дитячої платформи «Дитяче місто»

12:15 Відкриття виставки еко-плакатів учнів студії Aza Nizi Maza

12:30 Лабораторія креативної журналістики. Ведучі — Катерина Кравцова, Інна Авраменко створення арт-газети про котиків в міському просторі

12:45 Лекція Тетяни Косьяненко про харківський модерн

13:00 Виготовлення іграшок з Катель Гелебарт

14:00 Вистава «Картонні історії, вигадані дітьми» від Валерії Замай. Художник: Еліза Мамардашвілі (ГО «Еммаус»)

15:00 Створення символічних арт-об’єктів із матеріалів вторинного перероблення з Тетяною Новіковою

16:00 Майстер-клас Дитячої архітектурної школи

16:30 Вистава «Картонні історії, вигадані дітьми» від Валерії Замай. Художник: Еліза Мамардашвілі (ГО «Еммаус»)

17:00 Екскурсія для дорослих «Дитячим містом»

18:30 Презентація книги Марини Річчі «Говіндо. Дар Матері Терези», ХНУ імені В. Н. Каразіна, північний корпус, 1 пов., актова зала.

comments powered by HyperComments