Харків'янам нагадали, як колись з їх міста вигнали більшовиків

Юлія Гуш  |  Субота, 14 квітня 2018, 16:21
Нещодавно в Харкові відзначили 100-річний ювілей звільнення міста від більшовицьких військ.
Харків'янам нагадали, як колись з їх міста вигнали більшовиків

Святкування річниці відбулося в приміщенні Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. Під час заходу були згадані події, які сталися в Харкові сто років тому. Тоді, 8 квітня 1908 року, українське військо на чолі з полковником Петром Болбочаном, колишнім випускником  Чугуївського юнкерського училища, звільнило Харків від більшовиків.  

"Приїхали допомогти вам, харків'янам, згадати про славний момент  визволення  тероризованого  більшовиками Харкова українськими і німецькими військами навесні 1918 року, — розповів Роман Коваль, представник історичного клубу "Холодний яр", — перемоги наших прадідів — вони збуджують кров сучасному козацтву і бажання не осоромити їхню славу. Якщо наші воїни добре знатимуть історію визвольної боротьби і вони побачать, що тут, в Харкові були перемоги, на Донбасі були перемоги, в Криму були перемоги, то, звичайно, у них виникне бажання не осоромити слави своїх дідів та знову перемогти Росію".  

Він погоджується, що історія визвольної боротьби першої половини ХХ століття і сьогодні не дуже відома широкому загалу. Тому, за словами Романа Коваля, історичний клуб "Холодний яр" намагається змінити цю ситуацію. Для цього було пророблено чимало роботи: члени клубу вже більше двадцяти років досліджують невідомі сторінки української історії.  

Щоб відродити в свідомості присутніх події тих буремних років, Роман Коваль зачитав мемуари сучасників, які брали безпосередню участь у визвольних змаганнях. Крім того, не обійшлося і без пісень тих років —  їх виконав Сергій Василюк, лідер фолк-метал гурту "Тінь сонця".  До нього також приєдналися й інші виконавці —  харківська співачка Люцина Хворост та бандурист Назар  Божинський, координатор  Труханівської  Січі.  

"Це будуть деякі історичні пісні, у тому числі і мої авторські, пов'язані з історією України, — розповів Сергій Василюк, — в принципі, я завжди радий долучатися до таких акцій. Наша творчість, вона, мабуть, співзвучна з ними. Будуть звучати деякі історичні пісні, як, наприклад, "Марш за Україну"  або Гімн Організації українських націоналістів Олеся Бабія. І, звичайно, улюблені пісні гурту "Тінь сонця", які будуть доречними до цього вечора. Значною мірою я вважаю їх доречними, бо ми намагаємося вплітати в сучасність якісь історичні моменти — радісні або буремні. І таким чином нагадувати про наш історичний шлях. І робити його більш ствердним та оптимістичним".  

За словами організаторів свята, деякі важливі дати, як то століття звільнення Харкова від більшовиків, не були відзначені на державному рівні належним чином. Саме тому вони взяли на себе цю задачу та завітали до міста для того, щоб нагадати харків'янам про колишні перемоги.  

comments powered by HyperComments