"Дія мир" та "Дія любов": у Харкові стартувала ювілейна виставка екоплакату "4-й блок"

Юлія Гуш  |  Субота, 21 квітня 2018, 14:59
У ЄрміловЦентрі відбулося відкриття виставки дизайнерських платків, яка проходить в межах Міжнародного екологічного фестивалю "4-й блок".
"Дія мир" та "Дія любов": у Харкові стартувала ювілейна виставка екоплакату "4-й блок"

Цей фестиваль проходить в Україні майже 30 років і за допомогою візуальних образів намагається змінити ставлення людей як до навколишнього світу, так і до самих себе. Зокрема, центральною темою, як і завжди, є екологія в широкому значенні цього слова. Адже мова буде йти як про екологію довкілля, так і про екологію совісті.  

"Це відкриття основної номінації нашої трієнале "4-й блок", — розповів  Олег  Вітленко,  президент  трієнале, — це виставка, яка відбувається раз на три роки. Вона існує з 91-го року, їй майже 30 років. І чому вона називається "4-й блок"? Назва пішла від четвертого блоку Чорнобильської атомної станції. І якраз 26 квітня в 91-му році, на 5-ту річницю, була відкрита перша виставка. Цього року ми вирішили відійти від такої страшної тематики. Хоча в світі напружена ситуація, ідуть війни, відкриваються нові атомні станції, десь відбуваються катастрофи. Але все ж таки ми вирішили сказати "так" життю".  

Тема цьогорічного трієнале —  "Жіночий погляд. Заклик до дії". І, відповідно, є три номінації, в яких будуть обирати найкращий плакат. Вони носять назву "Дія любов", "Дія мир" і "Дія надія". Загалом, на виставці представлено більше 800 плакатів з 36 країн світу. Всі вони закликають замислитися над такими актуальними проблемами сьогодення, як забруднення навколишнього довкілля, порушення прав людини, жорстоке поводження з тваринами, експлуатація дитячої праці і не тільки.  

"Мені здається, що на сьогоднішній день плакат повинен не просто показувати те, що зараз відбувається у нас з навколишнім світом, — підкреслила   Марія  Наразян,  співорганізаторка  фестивалю, — а й закликати до дії... І взагалі, тема цього фестивалю — це заклик до дії. Тому мені здається, що саме працюючі плакати та постери — це ті, на яких ми маємо якісь заклик. Зроби щось, не сиди, а дій".  

Окрім дизайнерських робіт, на трієнале  також представлені плакати, які залишилися з різного роду акцій, пікетів, демонстрацій. Їх автори зберегли та згодом принесли організаторам виставки. Крім того, поряд з ними можна побачити чисті ватмани, на яких всі охочі можуть створити власний плакат з приводу того, що  їх хвилює. 

"Є ще така субвиставка, яка називається "Дія голос", — розповіла Іванна Скиба-Якубова, піар-менеджерка трієнале "4-й блок", — яка складена не з дизайнерських плакатів, а з живих. Це ті плакати, які були створені протягом останніх кількох років, з початку революції, війни, з різних правозахисних акцій. Їх робили люди, робили просто нашвидкуруч, виходячи на різні акції протесту або підтримки. І тут насправді зібрався дуже широкий спектр таких тем. Вони стосуються Майдану, війни, прав ЛГБТ, прав жінки, прав політв'язнів, антикорупційних тем, акцій на підтримку військових, переселенців тощо. Тобто, всіх тих акцій, з приводу яких люди виходили, збиралися на якісь мітинги, публічні події та висловлювали свою позицію". 

Виставка екоплакату "4-й блок" триватиме до 19 травня. Загалом, в межах однойменного фестивалю будуть реалізовані різного роду проекти та ініціативи, присвячені різним аспектам екологічної та соціальної взаємодії людини із навколишнім світом.  

comments powered by HyperComments