Харківська нерухомість іде за доларом

Віталій Альошин  |  Середа, 1 жовтня 2008, 14:23
У Харкові з початку поточного тижня трохи оживився ринок нерухомості, уважають рієлтори.
Харківська нерухомість іде за доларом

Показово, що в агентствах нерухомості знову почали дзвонити телефони. Це не означає, що відразу укладаються угоди з купівлі/продажу. Але до нерухомості знову стали проявляти інтерес, почалася робота в маклерів, які в серпні-вересні практично залишилися без справи, повідомило «Варті» джерело в рієлторських колах.

До весни ринок житла був перегрітий, постійний ріст цін визначався стабільним інтересом до нерухомості з боку інвесторів. Як тільки у квітні почалося падіння курсу долара, ринок відреагував зниженням цін і поступовим спадом попиту. Це не торкнулося лише приватного сектора, тому що земля традиційно не дешевшає.

Як уважають фахівці-рієлтори, серпневий спад у Харкові не був звичайним сезонним затишком у період відпусток. Він характеризувався зупинкою росту (і навіть зниженням) цін на квартири в спальних районах міста. Відмінна риса Харкова –виник якийсь перекіс – це те, що більш за інші знизилися ціни на 1-кімнатні квартири – до 5–7%. Хоча традиційно це самий ліквідний і стабільний сектор.

Але купувати квартири прямо сьогодні експерти не рекомендують – ціни на нерухомість, швидше за все, найближчим часом ще «підсядуть».

Пояснюється це відсутністю на ринку людей з вільними грошима на руках. Банки не збираються зменшувати кредитні ставки та посилили вимоги щодо кредитування. Приміром, Перший український міжнародний банк – кредитує під 18% у доларах. А потенційним інвесторам при неясній ситуації з курсом долара цікавіше пограти на валютному ринку, ніж вкладати кошти в нерухомість.

Що стосується перспектив ринку житла, то джерело впевнено, багато чого залежить від того, як надалі поведеться долар. Може бути, 2009 р. буде таким же не прогнозованим, «на гойдалці», як нинішній. Однак київські рієлтори вважають, що вже навесні ринок нерухомості стабілізується, тобто можна буде прогнозувати динаміку зміни цін на житло.

 

comments powered by HyperComments