Нацбанк вирішив вбити невеликі банки?

Дмитро Стриженко  |  Вівторок, 9 грудня 2008, 13:24
На початку жовтня фінансисти сподівалися, що НБУ до кінця року даватиме банкам гроші в борг для погашення раніше взятих кредитів, що мало допомогти їм пережити нелегкий період.
Нацбанк вирішив вбити невеликі банки?

З метою підтримки ліквідності всієї системи Нацбанк виконав операції по рефінансуванню на загальну суму 29,230 мрлд грн, а всього з початку року їх обсяг складав 93,308 млрд грн.

Про це пише журнал «Деловой».

Однак після прийняття постанови від 11 листопада регулятор змінив механізм видачі таких кредитів. Тепер на отримання рефінансування можуть розраховувати лише фінустанови зі статутним капіталом від 500 млн грн, що зареєстровані в формі ВАТ. Таких банків на початок жовтня, за даними Нацбанку, можна було нарахувати лише 17. При зверненні фінустанови до НБУ також буде враховуватися інформація про розмір відтоку депозитів та своєчасності повернення кредитів банку, в тому числі компаніями будівельної та агропромислової сфери.

На думку учасників ринку, таке рішення значно ускладнить життя невеликим банкам, а деякі взагалі не переживуть цей період. Власне, варіантів виходу у них лишається не так багато: підтримка акціонерами, розпродаж ліквідних застав, позики на міжбанку під вищі відсотки, залучення інвесторів, об’єднання або поглинання більшими фінустановами.

Втім, нову постанову може бути переглянуто найближчим часом. Так, на останніх переговорах з керівництвом НБУ представники фінустанов аргументували доцільність відміни постанови необхідністю рівного доступу до рефінансування для всіх учасників ринку. Нацбанк поки що розмірковує.

 

comments powered by HyperComments