Думка: в українській кризі винні банки

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 2 лютого 2009, 16:35
В даний час Україною командують банки. Через штучний дефіцит грошей країною розпоряджаються ті, у кого ці гроші є, тобто банки. Вони можуть коїти, все, що їм заманеться – можуть розпалювати або ослаблювати якоюсь мірою кризу.
Думка: в українській кризі винні банки.

Про це повідомив «Міську Варту» незалежний експерт в області економіки Олександр Кірш.

За його словами, зараз банкам вигідно саме розпалювати кризу.

«Будівництво зупинилося тому, що банкам вигідно «вбивати» гроші: в обмінники валют, в спекуляції, в паніку – в усе те, за рахунок чого вони можуть нажитися. За рахунок цих чинників збільшується об'єм валюти в обмінних пунктах, збільшується маржа. Таким чином, вони підтримують найвигіднішу для них «галузь» економіки – обмін валют. На решту галузей грошей у них просто не вистачає», – сказав О. Кірш.

Крім того він уточнив, що для досягнення подібного ефекту банки кооперуються. Інші ж галузі чекають інвестицій і того моменту, коли їх рентабельність перевищить рентабельність обмінних пунктів.

Надрентабельність банків, за словами експерта, досягається за рахунок дефіциту грошей і штучної заборони грошової маси. Внаслідок чого економіка країни отримує засилля імпорту, неможливість експорту і відсутність попиту на вітчизняні товари.

«Підприємцям було вигідніше покласти гроші на депозит, ніж купувати товари при «дорогих грошах». Саме така політика Пинзеника – політика «дорогих грошей». Криза ж тільки прискорила ті процеси, які, будь Україна нормальною країною, не відчула б», – уточнив О. Кірш.

На його думку, в ситуації в Україні «винна дика, неймовірно дурна політика уряду України». Якби грошова маса росла поступово, був би корисним виграш від інфляції, з огляду на те, що народ потихеньку купував би товари, страх би стимулював попит, попит стимулював би виробництво, було б вигідно виробляти свої товари, а не купувати імпортні. Проте Україна отримала інфляцію раптовим сплеском, і замість користі отримала шкоду.

«Винен уряд і, в першу чергу міністр фінансів. Окрім Пинзеника, відповідальність лежить на прем'єр-міністрі України Юлії Тимошенко. За бажанням винних можна поміняти місцями – Тимошенко і Пинзеник, в залежності від того, кому як більше подобається», – відзначив економіст.

Раніше, 28 січня міністр фінансів України Віктор Пинзеник назвав провокацією появу в засобах масової інформації «тайного письма» про економічний стан країни до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Нагадаємо також, 31 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що бюджет на січень 2009 рік перевиконаний, і всі зарплати бюджетникам і пенсії будуть виплачені, а такожзвинуватила в ситуації в країні президента Віктора Ющенка.
 

comments powered by HyperComments