Запасайтеся валютою! Влітку гривню чекає таке...

Ганна Глєбова  |  Четвер, 19 лютого 2009, 10:24
Десять гривень за долар – такий курс прогнозують іноземні експерти на кінець літа.
Експерти радять запастися валютою. Поки не пізно.

Це в кращому разі. У гіршому – 11.2 грн за долар. Найоптимістичніший прогноз – 8.5 грн за долар.
Такі прогнози зарубіжних фінансових аналітиків надало міжнародне агентства «Bloomberg». Серед причин девальвації гривни – падіння української економіки і експортних галузей, реанімація яких незабаром, на жаль, неможлива. Крім того, за Україною «висить» борг в 25 млрд доларів по кредитах.

«Природньо, що в таких умовах попит на валюту перевищуватиме пропозицію, і стабільним курс може бути тільки за допомогою інтервенцій НБУ», – так прокоментував ситуацію кореспондентові «Міської Варти» фінансовий експерт Олександр Бітюк.
Але резерви Національного банку обмежені. Зараз вони, за словами начальника управління Національного банку України в Харківській області Владимира Качука, складають близько 28 млрд доларів, 10% з яких тільки в січні пішли на підтримку гривні.

Тому, вважають експерти, найближчим часом Нацбанк буде вимушений припинити активну політику на валютному ринку. «А без штучного зміцнення на тлі загального падіння економічного зростання гривню чекає девальвація», – вважає експерт. За словами експерта укріпити гривну або навіть підтримати її на колишньому рівні міг би кредит МВФ, але щоб отримати його, необхідно у свою чергу добитися курсу гривни до долара на рівні 6.50–7.0 грн.

Нагадаємо, вчора націоналіст Олег Тягнибок на прес-конференції в Харкові розкритикував політику уряду і Нацбанку, заявивши, що другий транш кредиту від МВФ Україні ні до чого. «Адже перший транш у розмірі 4.5 млрд доларів частково розтриньканий, а частково завис на кореспондентських рахунках Нацбанку», – заявив, Олег Тягнибок. Банкіри, у свою чергу, вважають, що долар намагатимуться всіма правдами і неправдами втримати на рівні не вище 9 гривень.

«За наявності кредиту МВФ курс буде 8–8.50 грн, а за відсутності кредиту Нацбанк адміністративно встановить курс не вище 8–9 грн/1$, але реально долари в обмінниках і банках купити буде неможливо», – розповів в інтерв'ю інтернет-виданню «Ліга. Новини» застпредседателя банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

«Якщо долар стане дорожче, позичальники не зможуть в умовах стагнації економіки сплатити кредити, що завдасть серйозного удару по банківській системі», – говорить І. Львов.

Гірший варіант з курсом експерти прогнозують, якщо почнеться низка відмов платити по боргах від українських банків і корпорацій. В такому разі на хвилі паніки серед населення гривня може обвалитися навіть втричі.
 

comments powered by HyperComments