Україна: гірше вже нікуди. Прогноз фінансистів

Ганна Глєбова  |  Вівторок, 24 лютого 2009, 15:35
Слабкі фінансові гравці вже покинули ринок, а ті, що залишилися, зуміють вибратися з кризи. Таку думку висловив менеджер московського представництва консалтингової фірми «Bain & Company» Стефан Улчакаром в інтерв'ю французькому виданню Les Echos.
Україна: гірше вже нікуди. Прогноз фінансистів

Він визнав, що банки відчувають нестаток ліквідності через виснаження міжнародного фінансування і нерозвиненість міжбанківського ринку.

Крім того, число сумнівних заборгованостей збільшується, а через девальвацію національних валют виплати з кредитів, виданих в іноземній валюті, стають непомірно високими. Все це приводить до падіння попиту на кредити.

В той же час, відзначив фінансист, в Росії криза дає можливість найбільш сильним гравцям банківського сектора здійснити кроки до концентрації ринку. Є підстави вважати, відзначив Улчакар, що в Росії, Казахстані і Україні, де держава зробила кроки для порятунку банківського сектора, найслабші фінансові установи вже зійшли зі сцени, і гірше – позаду.

Він підкреслив, що депозити іноземних банків в Східній Європі захищені краще, ніж у місцевих банків, до того ж їм допомагають «материнські банки», що краще контролють ризики і мають сприятливіший імідж. На закінчення він відзначив, що банківський ринок Східної Європи володіє потенціалом швидкого відновлення.

За словами Улчакара, ситуація, що склалася, дає іноземним банкам можливість завоювати частину ринку, перекинувшись на елітну клієнтуру, оскільки криза продемонструвала обмеженість підходу, націленого на масового клієнта. Одній з основних проблем для іноземних банків є встановлення процентної ставки при високому рівні інфляції в Росії, сказав він.
 

comments powered by HyperComments