«Газова угода» під загрозою зриву

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 24 лютого 2009, 16:38
В інтерв'ю газеті The Financial Times Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер заявив про те, що не бачить для України шляхів виходу з кризи.
«Газова угода» під загрозою зриву

Штайнмайер стурбований тим, що політичне життя в Україні паралізоване через протистояння між Ющенком і Тимошенко. На думку політика, «ці двоє підривають розробки плану відновлення економіки».

Іншої думки дотримується екс-радник уряду України Андерс Аслунд. Він вважає, що українська економіка вже досягла дна, але радить виділити на затиканні «дір» ще 5 млрд доларів.

В свою чергу Штайнмайер не розділяє думки Аслунда. «Якщо відповісти Україні «так», то що ми скажемо Молдавії і Грузії? Хіба можна допомагати тільки Україні?» – заявляє він.

Тим часом Росія згодна допомогти Україні, але на своїх умовах. «Серед яких – бажання оволодіти всіма газопроводами і газосховищами України», – пише видання.

Міністр закордонних справ Німеччини вважає, що січнева україно-російська угода з газу незабаром може зірватися, оскільки «Нафтогаз» фактично збанкрутів, і його можуть врятувати тільки державні субсидії. Тим часом другий транш кредиту МВФ припинений.

Нагадаємо, що після розпаду СРСР Україна стала одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики Німеччині, нагадує видання The Financial Times. «Берлін прагне до стабільності в цій державі, щоб не виникало грунту для зайвих конфліктів з Москвою. Росія хоче мати в Києві покірний уряд», – вважає Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.
 

comments powered by HyperComments