ЄБРР: ситуація в Україні – найгірша в Східній Європі

Дмитро Стриженко  |  Четвер, 12 березня 2009, 09:36
Економічна ситуація в Україні є найгіршої серед країн Східної Європи. Таку оцінку в інтерв'ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk висловив президент Європейського банку реконструкції і розвитку Томас Міров.
ЄБРР: ситуація в Україні – найгірша в Східній Європі

Міров констатує, що країни Східної Європи, враховуючи фінансову і економічну кризу, опинилися перед серйозними викликами.

Так, відповідаючи на питання «в якій країні ситуація на даний момент є найбільш загрозливою», керівник ЄБРР сказав: «Абсолютно точно – в Україні. Ціни на промислову продукцію падають, вартість енергоносіїв, що імпортуються, для України істотно зросла».

До того ж, говорить він, в Україні складна політична ситуація. «В цілому положення дуже непросте. Відсоткові надбавки за ризики по зовнішні запозичення для українських підприємств і фінансових установ різко підскочили», – відзначив Міров.

В той же час, глава Європейського банку реконструкції і розвитку відзначив, що зараз не бачить прямої загрози дефолту в жодній з вражених кризою країн Східної Європи.

Так, на думку Томаса Мірова, для країн-донорів поки немає необхідності істотно збільшувати об'єми кредитних ресурсів для держав з перехідною економікою.

Тим часом, ЄБРР готовий для стабілізації ситуації в регіоні розглядати можливість викупу акцій деяких найбільших банків, які мають насущні проблеми з ліквідністю.

Повідомляється, що банк вже погодив придбання крупних пакетів акцій двох провідних фінансових установ Румунії; відповідні переговори ведуться і з одним з латвійських банків.
 

comments powered by HyperComments