Українські мобільні оператори задрали ціни на роумінг

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 22 червня 2009, 13:04
Вартість послуг роумінгу українських мобільних операторів зросла цього року в середньому на 20%.
Українські мобільні оператори задрали ціни на роумінг

Цього року близько 400 тисяч українців відправляться відпочивати закордон. Проте їх чекає неприємний сюрприз – в порівнянні з минулим роком послуги роумінгу вітчизняних мобільних операторів зросли в ціні. В середньому вартість послуг мобільного зв'язку за кордоном виросла на 20%. Оператори ринку пов'язують це з девальвацією гривни, адже за надані послуги з операторами інших країн їм доводиться розраховуватися в іноземній валюті.

Крім подорожчання послуги, цього літа оператори здивували клієнтів і новим підходом до «зонации» країн, що також вплинуло на вартість роумінгу. Так, якщо влітку минулого року для абонентів передплачених тарифних планів Beeline діяли єдині роумінгові тарифи на всі дзвінки (вхідні, вихідні дзвінки в країні перебування і дзвінки до України – 10.35 гривні/хвилина), то зараз для препейд-абонентов впроваджена зональна тарифікація - вартість послуг залежить від тарифної зони, до якої віднесена країна перебування абонента. Це привело до подорожчання послуг, які зросли для країн Європи в 2 рази (до 21 гривні), а для далекого зарубіжжя - в 3-4 (до 31-40 гривень).

Великі оператори «Київстар» і МТС-Україна навпаки кількість зон цього року скоротили з шести до чотирьох. «Раніше зонування було географічним. З 1 червня країни розподілені по тарифних зонах відповідно до «профілю» користування: туристичні і бізнес напряму поїздок», – пояснює Тетяна Машніна, начальник відділу роумінгу МТС-Україна. Проте вартість на дзвінки з-за кордону у «Київстарі» і МТС-Україна значно відрізняється. Так, для розмов з країн Європи найбільш оптимальний тариф пропонує «Київстар» – 9 гривень за хвилину витікаючого дзвінка до України. При цьому варто відзначити, що минулого тижня свої тарифи на роумінг «Київстар» знизив. Так, якщо рік тому вартість вхідних дзвінків в Європі для абонентів мобільного оператора складала 8 гривень, то тепер вона рівна 6 гривням. На одну гривню також подешевшали витікаючі дзвінки. А ось якщо ви відправляєтеся до Єгипту або Тайланду, то вигідніші розцінки у МТС-Україна – 15-20 гривень за хвилину.

Найбільше цього літа виросли в ціні текстові повідомлення. Так, якщо минулого року у всіх мобільних операторів вартість відправки одного СМС з країн Європи коштувала 2 гривні, то цього року – 3, а для країн далекого зарубіжжя ця ціна виросла на третину – з 3 до 4-6 гривень.

«Єдине, на що ми підняли ціни, так це СМС в роумінгу», – говорить президент «Київстару» Ігор Литовченко. Так, раніше відіслати текстове повідомлення, перебуваючи в Єгипті, коштувало 3 гривни. Зараз вартість відправки СМС зросла до 4 гривень.

Для того, щоб утримати абонентів, оператори проводять спеціальні акції на період літніх канікул. Так, life:) пропонує абонентам придбати спеціальний пакет «Роумінг life:)».

«Абоненти можуть дзвонити в роумінгу по 2,50 або 5 гривень за хвилину і відправляти СМС по 2,50 гривні», – говорить прес-секретар мобільного оператора life:) Надія Лубніна. В рамках звичайного тарифного плану вартість роумінгу для абонентів life:) складає в середньому 13 гривень. Найближчим часом запропонує нові акційні тарифи роумінгу в жарких країнах і Beeline.

А ось крупні мобільні оператори подібні акції проводити не збираються.

«Замість проведення спеціальних акцій ми вирішили запропонувати всім своїм абонентам оптимальні тарифи, які діють на постійній підставі», – пояснюють в прес-службі МТС-Україна.

 

comments powered by HyperComments