Долар зашкалює за дев'ять, але без паніки (експерти)

Олена Сергеєва  |  П'ятниця, 4 вересня 2009, 14:57
Долар дорожчає – обмінки напружують курс. А що робити з валютою простим людям: купувати, продавати, вичікувати? Експерти радять: не панікувати.
Чим більше паніки – тим дорожчий долар.

Вже курс 8,7 викликав вчора зростання на готівковому ринку. Це проявилося у всіх регіонах країни: багато банків від Донецька до Львова виставили продаж в 8,98 грн./$, у Києві він був 8,95. Максимальний курс, який вдалося виявити, був в столиці Донбасу — 9,20 грн. Купували по 8,70—8,82. Сьогодні, виходячи з зростання курсу на межбанку, котирування на готівковому ринку будуть ще на 10 копійок вищі.

«Ситуація розвивається за знайомим сценарієм: пам'ятаєте, в грудні 2008-го і січні 2009 року, спекулянти добре заробили на паниці населення, що кинулося скуповувати валюту, а потім знову впав до 7,5 грн., – говорить заступник голови предправління банка «Фінанси і кредит» Ігор Львов. – Треба потерпіти, ринок все розставить на свої місця, тим більше що нижню точку кризи і світ, і Україна вже пройшли, економіка починає видужувати. Долари зараз варто купувати лише тим, кому вони потрібні для оплати, наприклад, турпоїздки, а не для накопичення».

З ним згоден і економіст інвестиційної компанії Astrum Олексій Блінов. Він стверджує, що в найближчі п'ять місяців можливі ще 4–5 хвиль коливання долара, причому кожного разу курс злітатиме все вище, а зниження буде все менше.

«Це паніка, яка почалася ще в понеділок, і не більше, викликана накладенням чотирьох чинників. Перший – заява МВФ про те, що він може припинити видавати кредити після «фінтів» Кабміна з ппідвищенням цін на газ для населення. Другий – поведінка Нацбанку: спершу незрозуміла «акція» з продажу 260 млн. дешевих доларів, щоб утримати курс, який в результаті обвалився ще більше, потім – відхід навіть з міжбанківського ринку. Третій – чергові «ворожіння» по «Нафтогазу»: розрахується він за російський газ, чи ні. І четвертий – дефіцит валюти на межбанку: банки-продавці її притримують, адже завтра можна буде продати дорожче, а НБУ виходити на ринок не поспішає. Але до кінця декади долар знову впаде на 10–15 копійок», – вважає пан Блінов.

Навіть аналітик МЦПІ Олександр Жолудь, що регулярно затверджує, що до кінця року долар коштуватиме не менше 10 гривень, говорить, що рятувати простим громадянам свої заощадження, вкладаючи їх у валюту, ще рано. «До кінця місяця курс впаде нижче 8,7 грн., от тоді, можливо, і варто задуматися про покупку доларів», – говорить пан Жолудь. Єдине, що вже зараз може обрушити гривню – відмова МВФ видати нам частину кредиту, що залишилася, за «погану поведінку». Експерт вважає, що це маловірогідно, але не виключає, що МВФ набридне «зображати кухаря з байки Крилова по відношенню до Тимошенко, яка лише «слухає та їсть».

Втім, джерела в банківській сфері також говорять – курс опускають свідомо до виборів (з одного боку, уряд ініціює масштабну емісію гривни, з іншої – Нацбанк не утримує курс гривни інтервенціями на міжбанку). Щоб спонсори всіх кандидатів в президенти, а також експортери, ввозили до України валюту по дуже вигідному курсу. Питання лише в тому, який курс експортери і спонсори визнають вигідним. 9, 10 чи того більше? Є надія, що не більше. Експортери і спонсори володіють банками, по яких ударить зростання курсу (населення масово перестане віддавати кредити), крім того, їм потрібно віддавати позики у валюті, взяті на Заході.

 

comments powered by HyperComments