Експерти прогнозують суттєве подорожчання харчів

Понеділок, 30 серпня 2010, 21:32
Вчора, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що підстав для значного подорожчання продуктів немає, а нинішнє зростання цін носить штучний характер. Проте, учасники ринку не згодні з цим твердженням.
Експерти прогнозують суттєве подорожчання харчів

"Ціни на хліб залежать від вартості борошна, а воно за останні два тижні подорожчало на 15%. Тому утримати ціни на хліб на нинішньому рівні просто неможливо, і в найближчі місяці вони виростуть на 10-15%", - відзначив почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк.

"За останній час собівартість нашої продукції зросла приблизно на 20%. Тому до жовтня ми очікуємо підвищення її вартості в межах 10%", - сказав директор з маркетингу компанії "Юнімілк-Україна" Максим Кучко.

Зростання цін спостерігається і на ринку м'яса. Директор м'ясопереробного заводу "Заготсбут" Володимир Пащенко зазначає, що за останній час закупівельні ціни на м'ясо збільшилися на 10%. "Поки що ми не очікуємо подальшого подорожчання - його стримує низький попит з боку населення", - говорить він.

За оцінкою ж директора компанії "ААА" Сергія Наливки, зростання цін на продукти харчування за серпень складе близько 15%, а до кінця 2010 року ціни на продовольство зростуть ще на 40%.

За сім місяців інфляція в групі продуктів харчування склала всього 4,4% -- завдяки дефляції, що спостерігалася з квітня. З початку року впали ціни на молоко (на 1,3%) і на яйця, на 42,5%.

Але різке зростання цін почалося в останні два тижні, тому Держкомстат може врахувати його лише частково.

"Ціни на гречку зросли вдвічі, істотно подорожчали молочні продукти, яловичина та борошно. На зростання цін вплинули два фактори: посуха і зростання світових цін. Тому нинішнє підвищення цін абсолютно логічне", - відзначає Наливка..

Експерти також кажуть про мінімальні можливості Кабміну вплинути на зростання цін ринковими методами. "Інтервенція зерна зі стабфонду дозволить уникнути галопуючої інфляції, але повністю зростання цін ніякі інтервенції не зупинять", - заявив пан Триндюк. "Можливості продуктових інтервенцій дуже обмежені хоча б тому, що в стабфонді зерна залишилося не так вже й багато", - сказав Сергій Наливка.

 

comments powered by HyperComments