Криза: розмітають консерви і презервативи

Надія Анатольєва  |  П'ятниця, 13 березня 2009, 13:24
Мабуть, менше за все в кризу людям хочеться заводити дітей, міркує журналіст Time Шон Грегорі. Згідно даним агентства Nielsen Co, протягом перших двох місяців цього року продажу товарів в категорії «сімейного планування» (презервативи і протизаплідні засоби) зросли на 10.2%. Втім, справа ще і в тому, що під час рецесії споживачі більш схильні до домосідства – аналітики називають це «ефектом кокона». Проведення часу вдома допомагає зекономити на розвагах, оскільки їх замінює секс.
Криза: розмітають консерви і презервативи

На думку автора статті, ніщо так не відображає американський менталітет, як статистичні дані про те, що найкраще і найгірше продається зараз, під час кризи. Люди почали купувати більше їжі для самостійного приготування вдома, що у свою чергу дозволить економити на кав’ярнях і ресторанах. В той же час все більше людей вважає за краще відкласти на потім покупку меблів і інших товарів не першої необхідності. Як іронізує віце-президент Nielsen Co. Тодд Хейл, «американський споживач, очевидно, повертається до базових потреб. Філософія тут, схоже, така: «Якщо це не можна з'їсти, тобі це не треба».

Отже, найбільше зростання продажів (на 32%) було відмічене в категорії з розмитою назвою «Сезонний загальний асортимент», куди входять такі речі, як протикригова сіль, утеплювачі, подарунки, листівки і інше – експерти пояснюють це незвично холодною зимою і тим, що цього року багато хто вирішив обмежитися символічним подарунком на 14 лютого.

На другому місці – консерви, а також сумки і міні-холодильники для зберігання продуктів, пише Грегорі. Тут зростання на 11.5% пояснюється поверненням до психології «батьків і дідів» – зберегти продукти, щоб заощадити пару баксів.

Також в лідерах продажів борошно, дріжджі, сире м'ясо, овочі, крупи, сири і алкогольні напої.

Гірше йде справа з печивом і вафельними ріжками (падіння на 9.7%) – люди в кризу можуть обійтися і без десерту. Продажі бутильованої води впали на 11%: замість неї п'ють воду з-під крану.

На 31.5% менше було продано фотоапаратів і плівки. «Хто захоче згадувати потім про ці часи?» – пояснюють маркетологи. Журнали купують на 17.1% рідше – ніби в Time про це не знають і самі, сумно іронізує автор статті. Погано йдуть справи і з продажами садових інструментів, ванного приладдя, а також освежувчів повітря та іншого. Видання з посиланням на експертів робить висновок: тенденція повернення до основних потреб, схоже, прийшла на ринок надовго.
 

comments powered by HyperComments