Складено список найпотрібніших фахів в Україні

Надія Анатольєва  |  Вівторок, 3 березня 2009, 11:26
За офіційними даними на початок 2009 року без роботи залишилося не менше 900 тисяч осіб, що складає більше 3% всіх працездатних українців.
Складено список найпотрібніших фахів в Україні

Як вважають фахівці, цифри, що відображають реальну ситуацію, більше в два-три рази. Не дивлячись на загальне положення справ, все ще лишаються професії, які мають у працедавців зростаючий попит. Експерти порталу rabota.ua склали список з п'яти найбільш затребуваних спеціальностей.

1. Менеджери з продажу. З січня цього року попит на представників цієї професії збільшився приблизно на 18%. Зв'язано це з тим, що, «професійні менеджери з продажу приносять прибуток, який дозволяє покривати витрати на утримування компанії, персонал, виплату кредитів і розвиток бізнесу», – говорить Людмила Корчак, старший фахівець з підбору персоналу ЗАТ «УРС». При цьому компаніям необхідні саме професіонали, здатні заробляти в нових жорстких умовах, – сьогодні співвідношення відсотка від продажів і ставки у менеджерів не 50% на 50%, як було ще у вересні минулого року, а в кращому разі 90% на 10%. Або ж дохід менеджера повністю залежить від його виручки. Середня зарплата фахівця сьогодні складає від 1,5 до 4 тисяч гривень в місяць.

2. Кризові менеджери, керівники компаній. Цих професіоналів на ринку дуже мало, не більш за одну людину на 250 компаній, чим, частково, і обумовлюється 15% зростання попиту на них з початку року. Характеризуються вони авторитарним стилем управління і, приступаючи до роботи, гарантують, що виведуть компанію з складного положення. Як правило, свої вміння вони напрацювали за останніх 5-7 років, стаючи керівниками фірм, що переживають падіння прибутків. «Як варіант, зустрічаються і топ-менеджери, що отримали досвід в кризові 90-і роки», – розповідає Михайло Позняков, директор по персоналу торгової мережі «Будинок Злата». Оплата їх праці залежить від розміру врятованої компанії – від 10 до 100 тисяч гривень щомісячно.

3. Юристи. В цілому потреба в послугах юристів збільшилася з початку січня на 12%, що обумовлюється трьома причинами. По-перше, число скорочень зросло на 10-15%, що спричинило зростання кількості позовів від звільнених до компаній-працедавців і викликало потребу останніх в юридичному захисті. По-друге, невидача депозитів привела до того, що вкладники почали все частіше вимагати гроші через суд, вдаючись до допомоги юристів. І в-третіх, криза спричинила випадки банкрутства фірм, які також часто не обходяться без юридичного супроводу, що почастішали. Цілком можливо, попит на юристів виросте вже в березні-квітні ще на 10-15%, що буде пов'язане з актами злиття і поглинання компаній, що намічаються. Оплата праці фахівців складає 3,5-6 тисяч гривень в місяць.

4. Колектори. Колектори – фахівці, що займаються поверненням неоплачених кредитів з боржника. Про цю професію півроку назад ніхто і не чув, проте, вже за останні два місяці попит на неї виріс на 8%. Це пояснюється збільшеною кількістю колекторних компаній – тільки в Києві з грудня цього року їх стало на 50% більше. Дефіцит співробітників вони відчувають достатньо гостро, оскільки їх ніде спеціально не готують: це повинні бути люди зі знанням нюансів фінансової сфери і досвідом роботи в силових структурах. Сьогодні колектори діляться на тих, хто «обробляє» боржника по телефону, і тих, хто спілкується з ним особисто. Щомісячна зарплата перших складає приблизно 2-2,5 тисяч гривень, інших вдвічі більше, – 4,5-5 тисяч гривень.

Варто відзначити, що буквально три-чотири місяці тому поширення почала набувати професія антиколектора, завдання якого полягає в захисті клієнта від неправомірних дій колекторів. Оплата їх праці дорівнює в середньому 3-3,5 тисячі гривень на місяць.

5. Внутрішні аудитори. Попит на цих фахівців збільшився з січня на 6% і обумовлений їх обов'язками – контролем за прибутком і витратами компанії, складанням бюджету і аналізом ефективності його виконання. Якщо ще в кінці осені внутрішні аудитори наймалися в основному крупними фірмами, підготовлюваним до умов жорсткої економії (приблизно 70% наймачів), то вже на початку 2009 року до їх послуг почали вдаватися і середні компанії (близько 30%). Зарплата цих фахівців залежить від їх знань міжнародних стандартів фінансової звітності IAS, IFRS і від наявності у компанії-наймача іноземного капіталу. В середньому оплата коливається на рівні від 6 до 15 тисяч гривень.
 

comments powered by HyperComments