Будь-які антикризові заходи в Україні приречені на провал

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 4 травня 2009, 17:20
Будь-які антикризові заходи українського уряду приречені на невдачу, оскільки в суспільстві превалює тотальна недовіра до державних інститутів.
Будь-які антикризові заходи в Україні приречені на провал

Про це заявив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць в ході круглого столу, пише «Дзеркало тижня».

На його думку, тотальна недовіра суспільства до дій влади приводить до відсутності ефективної взаємодії держави і недержавного сектора економіки.

«Нещодавно у Франції було проведено цікаве дослідження, об'єктом якого стали 133 держави, за винятком країн «великої двадцятки», – проінформував науковець. – Результати показали, що тільки 20 країн змогли за останніх 50 років скоротити своє відставання від G-20. Останні 113 не змогли просунутися нікуди. Більше того, 43 країни, тобто ледь не половина, мають виключно формальну державну атрибутику, потрапивши в повну залежність від трансконтинентальних і регіональних корпоративних кланів».

Геєц вважає, що Україна знаходиться в числі тих відстаючих 113 держав і опинилася перед більш ніж очевидною загрозою потрапити в число 43 квазісуверенних держав саме внаслідок недовіри до державних інститутів.

Саме дефіцит суспільної довіри, на думку ученого, не дозволяє хоча б частково вивести з тіньового обороту (як мінімум, 40% ВВП, або 400 млрд. грн.) і з готівкових заощаджень населення (від 30 до 60 млрд. дол.) гігантські обсями додаткових внутрішніх ресурсів, яких сьогодні так потребує економіка в цілому.

Тому ключовим викликом, на думку Валерія Геєця, є вирішення проблеми якісного виконання державою своїх ключових функцій і відновлення довіри з боку суспільства.

Нагадаємо, 31 березня повідомлялося, що Верховна Рада два рази поспіль провалила прийняття пакету антикризових законопроектів, представлених на її розгляд Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо також, що на думку заступника голови Комітету підприємців Львівської області Андрія Гринчука, для виходу з кризи Україна має відійти від практики безкінечного викачування грошей з інвесторів і змінити відношення до бізнесу і суспільних інтересів.
 

comments powered by HyperComments