Обрадували! Після кризи в Україні буде ще гірше

Олена Сергеєва  |  Вівторок, 26 травня 2009, 16:40
Після закінчення світової фінансово-економічної кризи Україна в кращому разі стане аграрною країною, в гіршому обслуговуватиме інші країни.
Обрадували! Після кризи в Україні буде ще гірше

Про це під час прес-конференції на «Оглядачі» заявив заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валерій Новицький.

За словами економіста, для подібного розвитку подій існує низка причин, головні з яких – вкрай енергоємке виробництво третього устрою (тоді як розвинені країни світу перейшли на виробництво п'ятого-шостого устрою) і висока вартість російського газу для України.

Відсутність серйозних програм енергозбереження, застарілі технології і дорогий газ роблять українське виробництво неконкурентоздатним. У цьому контексті «можна посміятися над Україною: мати стільки проблем і за стільки років нічого не зробити», – говорить Валерій Новицький.

Україна, яка в 1980-х випереджала Польщу за всіма макроекономічними показниками, сьогодні має в три рази менший ВВП, ніж у Польщі, і при цьому споживає в п'ять разів більше газу. «Це свідоцтво того, що Україна сама винна у власних проблемах».

«Ніяка ціна на газ не хвилювала б нас, якби Україна хоча б з 1992 року почала впроваджувати масштабні програми енергозбереження, як це робить весь світ», – переконаний експерт.

У зв'язку з тим, що «у нас немає надзвичайно райдужних перспектив щодо наповнення державного бюджету», експерт прогнозує проблеми, які можуть виникнути у другому-треттьому кварталах цього року відносно розрахунків за російський газ.

На думку Валерія Новицького, закінчення світової фінансово-економічної кризи не обіцяє нічого хорошого для України. Більшість країн вийдуть з нього з новим технологічним устроєм і новою економікою, тоді як «Україна залишиться зі своїм виробництвом третього устрою». Таким чином, вийшовши з кризи, «Україна фактично обслуговуватиме інші країни» або в кращому разі стане виключно аграрною країною.

 

comments powered by HyperComments