Банківське страхування згоріло

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 13:41
Нинішня українська влада, і в першу чергу керівництво Нацбанку на чолі з Валерією Гонтарієвою, позбавили сенсу існування Фонду гарантування вкладів. Нині він не може виконувати жодної з двох основних покладених на нього завдань – ні збереження стабільності банківської системи, ні санації банків, які потрапили в скрутну ситуацію.
Банківське страхування згоріло

У середині жовтня Верховна рада схвалила надання Фонду гарантування вкладів позики на 11 млрд гривень. Але ж тільки в червні цього року 4 млрд в пожежному порядку перерахував Нацбанк. Такого ніколи не було в попередні роки, коли Нацбанком управляли спершу Сергій Арбузов, а потім Ігор Соркін.

Причина зрозуміла: якщо за попередні три роки ліцензій позбулися 13 банків, то тільки з початку цього року – вже 23. І це не межа: НБУ буде і далі прибирати зайві банки з ринку, пообіцяла недавно Гонтарієва. В результаті у ФГВ просто немає грошей, щоб розплатитися з сотнями тисяч вкладників.

Однак зі збоями працюючий фонд не може виконувати головну функцію – вселяти вкладникам впевненість, що їхнім грошам нічого не загрожує. відновити його працездатність дуже дорого: будуть потрібні ще мільярди, які в підсумку доведеться надрукувати, а це і далі буде розганяти інфляцію і спонукати людей знімати гроші з банків.

Гірше того, Фонд не справляється і з другим завданням – відновленню працездатності проблемних банків. Ці повноваження він отримав за часів Арбузова, і доки Нацбанк акуратно виводив з ринку проблемні банки, все йшло добре. Але як тільки нова влада почала масові банкрутства, в Фонді просто стало не вистачати фахівців. «Похоронні команди» з ФГВ можуть хіба що підготувати банки до ліквідації, та й в ході неї вони продають цілком ліквідні активи за безцінь, кажуть експерти.

Підсумок нинішніх хаотичних дій Нацбанку – система страхування вкладів і управління проблемними банками в Україні залишилася лише на папері. Щоб запустити її знову, потрібні будуть не тільки десятки мільярдів гривень, буде потрібно кардинально переглянути політику роботи фінансових властей.
 

comments powered by HyperComments