Гривні планують робити з використанням українського льону

П'ятниця, 25 березня 2016, 10:15
Національний банк України презентував зразки дослідної партії паперу для банкнот.
Гривні планують робити з використанням українського льону

Їх виготовили на Фабриці банкнотного паперу в м. Малин (Житомирська область), що працює з 1997 року. Нині Банкнотно-монетний двір НБУ випробовує папір дослідної партії, щоб оцінити відповідність усім вимогам.

«За решти рівних умов вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча від імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром. Використовуючи льон, ми зможемо знизити витрати, пов’язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури та створити додаткові робочі місця», – зазначив заступник Голови Нацбанку Яків Смолій під час презентації паперу.

У повідомленні НБУ йдеться, що за даними перевірки, рівень фізико-механічних показників нової банкнотної бази відповідає всім новітнім вимогам контролера. Причому за механічною міцністю волокна льону значно перевищують волокна бавовни, що гарантує кращу зносостійкість нових банкнот.  

Довгий час волокна льону містилися у паперовій паперовій основі для доларів у США. Для виготовлення паперових грошей різні держави також використовували волокона рисової соломи або манільського прядива (це рослинне грубе задерев’яніле волокно, що отримується з рослин сімейства бананових).

comments powered by HyperComments