У «Котлотурбопрома» є план Маршала для України

П'ятниця, 23 вересня 2016, 19:27
І він уже реалізується.
У «Котлотурбопрома» є план Маршала для України

Про це на Міжнародному бізнес-форумі у Харкові 23 вересня розповів генеральний директор ТОВ «Котлотурбопром», віце-президент корпорації «Маст-ІПРА» Олександр Грєховодов.

«У нас дуже тісні відносини з компанією Babcock США протягом більше 10 років. В принципі, ми створюємо спільну продукцію. Наприклад, понадкритичний котел потужністю 300 МВт – розробку робили ми, – розповідає пан Грєховодов. – Крім того ми займаємося тим, що застосовуємо ті технології, які розроблені нашими колегами, в Україні. Принципи підходу досить прості: ми повинні купувати в Америці, і в цій ситуації дотримуються інтереси 50Х50. 50% виробляється в Америці, 50% в Україні. По суті треба зробити план Маршалла для України, який дозволить з одного боку кредитувати успішні проекти, а з іншого боку самим займатися управлінням і самим творити».

Це одна актуальна тема, на думку Олексія Грєховодова, – утилізація сміття і заміщення природного газу.

«Сміттєспалювальний завод у Києві єдиний, який залишився в Україні. У Харкові його порізали на металобрухт, в Дніпропетровську так само. Ми Київський завод зараз реконструювали, приєднали до теплових мереж і він дає тепло для міста, – розповідає Олексій Грєховодов. – У Харкові мільйон тонн сміття і така ж ситуація у всіх містах-мільйонниках. Ніякі полігони це не врятують. Технології повинні бути сучасними і чистими. Зараз ми розробляємо чотири можливих проекти для реалізації в Україні, один з них – у Харківській області. Такий завод спалює 400 тонн сміття. Вовчанськ сьогодні сидить на газі, який надходить з Росії, а тим часом навколо Вовчанська досить багато лісів і досить багато соломи, яку можна спалювати, тому в Вовчанську буде побудована станція 9.5 МВт електричної потужності. Вже йде проектування. З наступного року почнеться будівництво цієї станції. Зараз ведеться робота з Верховною Радою щодо зміни законодавства, аби ці проекти стали реальними.  Адже таких станцій, як у Вовчанську і Куп'янську, котрі ми почали проектувати, в Україні треба побудувати більше двадцяти. І все це – в рамках Паризької конвенції щодо зменшення викидів. Це відновлювальна енергетика і це можливість реального зниження теплових тарифів, і введення природного газу», – підкреслив Олєксій Грєховодов.

comments powered by HyperComments