В Україні спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту

Вівторок, 27 грудня 2016, 14:29
Свято наближається
В Україні спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту

27 грудня 2016 року, на міжбанківському валютному ринку спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів, - повідомили у Нацбанку.

З одного боку, пропозиція валюти сьогодні обмежена у зв'язку з Різдвяними вихідними у США та Європі. Суттєва частина валютної виручки, здебільшого від експорту товарів і послуг , до України надходить у доларах США та євро і, відповідно, в більшості випадків проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США та Європі. Обов’язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним в США та Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не поступала, що обмежило обов’язковий продаж валютних надходжень  27 грудня.

З іншого боку, на валютний ринок тисне попит на валюту з боку компаній-експортерів, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ минулого та поточного тижня.

У зв'язку з цим, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні, Національний банк України сьогодні, 27 грудня, оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до 80 млн. дол. США.

НБУ нагадує, на такі випадки, як сьогодні, коли на валютному ринку домінують тимчасові фактори, Національний банк має достатньо інструментів для згладжування надмірних коливань. Обсяг міжнародних резервів сьогодні становить близько 15.7 млрд. дол. США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ.

comments powered by HyperComments