Порошенко підписав зміни до законодавства щодо роботи ФОП-ів

Вівторок, 27 грудня 2016, 18:06
З 1 січня окремі категорії ФОПів будуть змушені платити ЄСВ, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку
Порошенко підписав зміни до законодавства щодо роботи ФОП-ів

Згідно зі змінами у законодавстві, підписаним президентом України Петром Порошенко 27 грудня, з 1 січня ФОПі другої та третьої груп змушені платити єдиний соціальний внесок понад 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

При цьому перша група спрощенців має можливість сплачувати половину мінімального страхового внеску у розмірі 352 гривні на місяць.

Нагадаєм коментар колишнього першого заступника директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Дениса Ткачова щодо цієї теми. Ткачов зазначає, що зміни щодо мінімальной зарплатні найбільш відобразяться на інтересах т.з."сплячих", непрацюючих підприємців та фіктивних підприємств з одним директором та бухгалтером, які і так не вносять вкладу у малий бізнес та в економіку країни.

"Впевнений, що крики на тему "сотні людей стоять у черзі на закриття бізнеса" перебільшені і не матимуть істотних наслідків для реального сегменту малого бізнесу", - вважає Ткачов.

Тим часом харківські малі підприємці масово закривали свої непрацюючі бізнеси. Причина - закон від 6 грудня про зміни в сплаті ЄСВ.

Мова йде про Закон України від 6.12.2016 р. «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України» №5130. Цим законом в Законі України про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соцстрахування змінюється норма абз.2 п.2 ч.1 ст.7, яка з 1 січня зобов’язує підприємців-ФОП платити ЄСВ в розмірі понад 2 тис. грн.. в квартал, навіть якщо вони не отримують дохід від діяльності. Розмір такого внеску навіть для непрацюючих малих підприємств не може бути нижчою за розмір мінімального страхового внеску.

За словами директора Департаменту реєстрації Харківської міськради Олега Дробота, таке нововедення привело до того, що державні реєстратори департаменту щодня обробляють понад 400 заяв від фізичних осіб-підприємців щодо закриття діяльності. 

comments powered by HyperComments