Тарифи на воду знову виростуть

П'ятниця, 3 лютого 2017, 14:31
Вартість зміниться через подорожчання електроенергії й підвищення мінімальної зарплати
Тарифи на воду знову виростуть

Національна комісія з державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) оголосила про підвищення у 2017 році тарифів на водопостачання в середньому на 9% для промвиробників.

В залежності від конкретного підприємства, яке надає послугу й чиї тарифи затвердила Нацкомісія, цифри у платіжках зміняться від 6,2% у місті Південне до 18,2% у місті Житомир. За законодавством, розмір тарифу підраховує профільне комунальне підприємство, затверджує орган місцевого самоврядування, а остаточне рішення ухвалює НКРЕКП.

Відомо, що головними причинами підвищення тарифів на воду стали подвійне збільшення мінімальної заробітної плати (з 1 січня) та подорожчання електроенергії.

Окрім оплати праці та відрахувань з них (середньозважена доля складає 38,2%) та енергоносіїв (27,4%) до структури тарифів увійшли також ремонт (4,5%), амортизація (6,5%), а також інші витрати (21,2%), до яких віднесли податки, збори, купування води, повірка лічильників тощо. Крім того, передбачений прибуток у розмірі 0,7%.

Фахівці прогнозують, що нові платіжки за воду українці можуть отримати вже за кілька місяців. Практично всі чиновники одноголосно підтримали підвищення тарифів у своїх містах.

Про рішення підвищити вартість водопостачання у Харкові поки що нічого не відомо.

Зазначається, що вартість холодної води впливає на ціну води гарячої. Тобто у містах, яким затвердили підвищення, за деякий час може збільшитись і ціна послуги з гарячого водопостачання.

Нагадаємо, що  у Харкові зросте квартплата. КП «Жилкомсервіс» проінформувало харків'ян про необхідність зміни тарифів.

comments powered by HyperComments