В Україні множаться сайти для виманювання грошей

Субота, 18 лютого 2017, 03:04
Шахраї тепер масово сидять в інтернеті
В Україні множаться сайти для виманювання грошей

У 2016 році фахівці виявили 174 шахрайських веб-ресурсів, що за допомогою фішингу (вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних) намагаються заробити на клієнтах. У 2015 році таких сайтів було лише 38.

За інформацією Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем. творці фішингових сайтів стали більш стали набагато винахідливіші та "продуктивніші".

Асоціація веде реєстр таких сайтів. З ним можна ознайомитись ТУТ.

Будь-який користувач може перевірити, чи є сервіс, який він вибрав, у цьому списку.

Зазначається, що спроби закрити такі сайти не завжди закінчуються вдало і швидко, інколи фішингові ресурси існують місяцями.

Рекордом на одному з фішингових сайтів було таке: 2600 користувачів залишили дані своїх карт всього за день.

Всі без винятку фішингові сайти пропонують неіснуючі послуги. Завдяки маркетинговим прийомам, багато шахрайські веб-сервіси виявляються на перших позиціях пошукової видачі Google або Yandex при введенні запитів «поповнити мобільний», «перевести на карту через Інтернет». Саме ці дві послуги - поповнення мобільного та грошові перекази онлайн - і «пропонують» фішингові ресурси.

У 2016 році найчастіше пропонували поповнити мобільний телефон (35% фішингових сайтів) і зробити грошовий переказ з картки на картку (10%).

Фішингові сайти прикидаються чимось іншим. Найчастіше дизайн шахрайських ресурсів імітує сервіс Portmone, копіювали також сайти «Укрпошти» й «Ощадбанку».

Фахівці розробили кілька підказок, як розрізнити фішинговий сайт. По-перше, перевірити домен. Зокрема, вітчизняний платіжний сервіс має бути зареєстрований на .UA. По-друге, перевірити репутацію сайту в інтернеті. Не рекомендується використовувати новий, невідомий ресурс, про який немає інформації.

Кілька графічних порад від Асоціації членів платіжних систем тим, хто робить карткові розрахунки:

Раніше повідомлялось, що шахраї видавали себе за помічників перших осіб Головного управління ДФС у Харківській області.

comments powered by HyperComments