В Україні діятиме електронний сертифікат походження риби

Неділя, 19 лютого 2017, 17:38
Це необхідно для того, щоб вивести рибну галузь «з тіні» та зробити неможливою реалізацію браконьєрської риби.
В Україні діятиме електронний сертифікат походження риби

Як повідомляє Agronews, цьому сприятиме запровадження обов’язкового сертифіката походження риби та системи моніторингу вилову. Держрибагентство разом з експертами розпочали роботу над електронними сертифікатами в лютому 2017 року,  а їх реалізація запланована вже на наступний рік.

За даними галузевих асоціацій та експертів, в 2015 році незаконний вилов риби склав більше 200 000 тон проти легального вилову у 80 000. Нова система має мінімізувати незаконний браконьєрський вилов, унеможливити реалізацію нелегальної риби та захистити інтереси національних виробників.

«Сертифікат матиме виключно електронну форму, кожній партії риби присвоюватиметься власний унікальний номер, – розповів голова Держрибагентства Ярема Ковалів, – кожен охочий, і представник державного органу, і звичайний споживач зможе зайти на спеціальний електронний портал та перевірити законність походження риби».

Сертифікат  супроводжуватиме рибу з моменту вилову  до місця її реалізації, міститиме інформацію щодо суб’єкта господарської діяльності, назви водойми, де було здійснено лов, дати вилову, кількості виловленої риби тощо.

«Система  буде повністю автоматизована, без людського фактору та пов’язаних з ним корупційних  ризиків. Наше завдання – детінізація галузі через використання  інструментів  прозорих для суспільства  і простих для  підприємців»,  ̶  зауважив Ковалів.

В рамках підготовки Держрибагентство звернулося за допомогою до Офісу підтримки реформ «Підтримка впровадження сільськогосподарської  та продовольчої політики в Україні». Костянтин Дем’яненко, експерт Офісу підтримки реформ, відзначив, що завдання налагодження даної системи передбачено Угодою про Асоціацію з Європейським Союзом.  Це стосується, як промислового вилову риби, так і вилову аквакультури.

За його словами, сьогодні в Україні не існує жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби чи конкретного взятого екземпляру, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами. Тому до продажу, особливо на ринках та в точках стихійного продажу, попадає браконьєрська риба.

«В ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів у комерційних операціях ,– зауважив Дем’яненко, – це важлива складова боротьби з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством. Законодавчо  вона регулюється  як на національному рівні, так і регламентними  документами No 1005/2008 (ЕС), No 1224/2009  на рівні ЄС, що імплементовані в національне законодавство всіх  країн-членів»  ̶  .

Розробляючи правила  моніторингу вилову та  сертифікації для України  експерти врахують досвід   Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії а також  директиви Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор'ї (GFCM).

comments powered by HyperComments