Гривня "улетить" за 30 грн./дол.. Чекаємо і ціновий стрибок - прогнози

Понеділок, 20 березня 2017, 14:42
Без нових грошей від МВФ при блокаді ОРДЛО неможливо зберегти економіку країни і, відповідно, доходи громадян
Гривня "улетить" за 30 грн./дол.. Чекаємо і ціновий стрибок - прогнози

Уряд прогнозує без грошей МВФ зростання курсу за 30 грн./дол. і скорочення ВВП.

Про те, що МВФ відклало розгляд виділення нового траншу України, повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, це відбулося "для того, щоб оцінити і подивитися на те, які макроекономічні показники будуть у 2017 році" у зв'язку з негативними наслідками, завданими економіці країни енергетичною та економічною блокадою.

Прем’єр не уточнив, на який саме термін МВФ "загальмував" виділення грошей для країни.

Більш докладніше.

За розрахунками і даними урядових джерел РБК-Україна, уряд розглядає два сценарії розвитку при транспортної та товарної блокаді ОРДЛО.

Мінімальні втрати при адаптації економіки до умов блокади складатимуться в зниженні темпів зростання ВВП на 1,2 процентні пункти (п.п.), зростання курсу до кінця року - на 3 грн / долар.

У разі песимістичного сценарію падіння складе 2,5 п.п і 5,6 грн / долар відповідно. Зростання обмінного курсу позитивно вплине на доходи державного сектору в межах 3,9 - 4,7 млрд грн і надходження до зведеного бюджету країни - 5,2 - 6,7 млрд грн.

Падіння відрахувань від податку на доходи фізосіб, податку на прибуток, внутрішнього ПДВ, в також ЄСВ, який йде в Пенсійний фонд будуть компенсуватися іншими податками. Навіть при зниженні обсягів імпортних операцій Мінфін розраховує отримати максимум 7 млрд грн ПДВ.

Як заявлял уряд, ініціатори блокади намагалися розколоти суспільство і поставити під загрозу відновлення економічного зростання. Під нібито патріотичними лозунгами здійснювалася блокада, яка насправді уже завдала великої шкоди країні. Незважаючи на те, що існувала ймовірність застосування проти них зброї, правоохоронні органи проявили витримку і не допустили небезпечного розвитку конфліктної ситуації.

Також Петро Порошенко ініціював припинення транспортного сполучення з окупованою територією/ ВІДЕО. Пізніше він заборонив дочкам російських банків виводити кошти з України.

Під заборону, введену рішенням РНБО, яке затверждено Президентом України Петром Порошенком, підпали п'ять банків.

comments powered by HyperComments