Селяни, постраждавшие від "свинячої чумки", отримають 1,4 млн. грн.компенсації

Четвер, 23 березня 2017, 09:02
Протягом 2016 - 2017 років у Харківській області було знищено 1034 голови "підозрілих" свиней
Селяни, постраждавшие від "свинячої чумки", отримають 1,4 млн. грн.компенсації

Про це повідомив перший заступник голови ХОДА Марк Беккер під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, починаючи з серпня 2016 року, збудник африканської чуми свиней було виявлено на території 10 районів.  Останній випадок було зареєстровано 15 березня серед диких кабанів у Національному природному парку «Гомільшанські ліси» Зміївського району. 

Карантин також продовжує діяти на території Вовчанського району. 

Наразі в області з метою контролю за клінічним станом свиней проводяться подвірні обходи особистих господарств громадян. Зокрема, проведено обстеження 346 тисяч дворів у 1300 населених пунктах Харківської області. У результаті було клінічно оглянуто 250 тисяч голів свиней, проведено клінічне обстеження свинопоголів’я в 92 свиногосподарствах області. Щеплено проти класичної чуми свиней у 2016 році 260 тисяч голів свиней, у 2017 році - 52 тисячі голів свиней. 

У період проведення карантину в 2016-2017 роках з метою контролю за недопущенням вивозу та завозу продукції тваринного походження з епізоотичних осередків було виставлено 34 карантинно-поліцейських пости, на яких було забезпечено чергування 130 фахівців Держпродспоживслужби, 60 співробітників Національної поліції та 30 службовців Національної гвардії України.

Крім того, на автошляхах Харківської області додатково було обладнано та функціонувало понад 60 дезінфекційних бар’єрів.

З метою стабілізації епізоотичної ситуації по АЧС на території Харківщини облдержадміністрацією внесено для затвердження в обласну раду проект цільової "античумної" програми.

Нагадаємо, що масштаби африканської чуми на Харківщині зростають. Так, після того, як 18 лютого у Вовчанському районі, с. Бакшеївка, було виявлено загибель 79 голів свиней,у регіоні було знищено 365 свиней.

Раніше  у Харкові було повністю заборонено торгівлю свининою, яка була придбана не на промпідприємствах. У зв'язку з ситуацією, що склалася з випадком африканської чуми, у всіх торгових точках Харкова (ринки, супермаркети, магазини) буде заборонено торгівлю свининою і продукцією свинарства, яка була придбана не на промислових підприємствах. Дозволена торгівля цією продукцією, тільки якщо вона куплена на ​​комбінатах.

Сам Харків з 13 січня оголошено зоною спостереження в зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней.

comments powered by HyperComments