Підприємець зможе в онлайн-режимі дізнатися, коли йому повернуть ПДВ

Понеділок, 3 квітня 2017, 09:05
Мінфін запустив електронний реєстр відшкодування ПДВ
Підприємець зможе в онлайн-режимі дізнатися, коли йому повернуть ПДВ

Зараз він наповнюється інформацією, і, як обіцяють у Мінфіні, стане доступним підприємцям з 3 квітня.

Всю вхідну інформацію в реєстр формує ДФС на підставі заявок бізнесу та закріпляє це електронним цифровим підписом. ДФС вносить цю інформацію в реєстр. Після цього на узгодження суми відводиться не більше 30 днів (у передбачених законом випадках – 60 днів) і відбувається автоматичне відшкодування на наступний день після закінчення цього строку.

Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який перший подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) та на щоденній основі. Раніше ПДВ відшкодовували в останні 5 днів місяця. При такому підході підприємці не могли завчасно планувати. Тепер повертати ПДВ будуть у будь-який день місяця після узгодження суми, тому бізнес зможе краще планувати свою діяльність та отримає додаткові оборотні кошти, починаючи з 10-х чисел кожного місяця. 

Як раніше писала «Справжня Варта», фіскальна система України зацікавлена поставити підприємців у такі умови, за яких вони будуть змушені "домовлятися", щоб швидко вирішити питання отримання ліцензії чи дозволу, відшкодування ПДВ.

Таку думку висловив представник малого бізнесу Олександр Чумак, засновник компанії “Чумак та партнери”, яка займається поставками запчастин для промислового обладнання.

"Справедливості заради зазначу, що зараз податкова міліція стала набагато менше “кошмарити” малий бізнес. ...Податкова зараз працює в основному із середнім бізнесом, у якого ще щось залишилося. Але методи при цьому ті ж - прийти й наїхати, тому що функції цього органу досі такі ж, як і раніше. І держава продовжує покладати на ДФС функції щодо виконання планів зі збору податків. Податкова так і не стала сервісним органом, який би допомагав підприємцям у здачі звітності та вирішенні проблем з помилками. У нас як і раніше головна задача фіскалів не допомогти бізнесменові знайти помилку і виправити її, а покарати за її вчинення.

Чумак зазначив, що серед "деяких поліпшень" - процедура відкриття і закриття бізнесу.

comments powered by HyperComments