Засновники Німецько-Українського фонду – НБУ, Мінфін та KfW – підписали нову кредитну програму для МСП на 300 млн. грн.

Четвер, 6 квітня 2017, 14:24
В рамках Першого Фінансового Ярмарку, організованому Німецько-Українським фондом за фінансової підтримки Уряду Німеччини, представники засновників Фонду – НБУ, Мінфін та KfW – підписали нову програму з підтримки фінансування малих та середніх підприємств на 300 млн. грн.
Засновники Німецько-Українського фонду – НБУ, Мінфін та KfW – підписали нову кредитну програму для МСП на 300 млн. грн.

Ключовою подією Першого Фінансового Ярмарку для малого та середнього бізнесу, який відбувся 4 квітня 2017 року в Києві, стало підписання нової програми Німецько-Українського Фонду (далі – НУФ) з підтримки фінансування МСП представниками його засновників. Від Національного банку України нову програму підписав виконавчий директор НУФ Олег Стринжа, від Міністерства фінансів України – заступник Міністра Юрій Буца, а від Німецького банку розвитку KfW – директор Офісу KfW в Україні Лутц Хорн-Хааке.

Про Програму

Нова програма націлена на підтримку інвестиційних проектів малих і середніх підприємств України, які виробляють імпортозамінну продукцію. У рамках цієї програми підприємства зможуть отримати кредити на придбання чи модернізацію виробничого обладнання та приміщень, а також на фінансування заходів з просування власної продукції на національному та світовому ринках у національній валюті.

Нова програма НУФ реалізується в рамках позики Уряду Німеччини, яка була надана Україні в розмірі 10 млн. євро. Однак, фінансування інвестиційних проектів МСП через банки-партнери НУФ буде здійснюватися в національній валюті, що стало можливим завдяки фінансовій допомозі Європейської Комісії, наданій Німецько-Українському фонду через KfW в розмірі 5 млн. євро для відшкодування можливих збитків від курсової різниці. Також валютні збитки приймає на себе і НУФ, звільняючи банки-партнери та їх позичальників від можливих курсових різниць за кредитами.

При цьому, вартість кредитних коштів в гривні для МСП складатиме приблизно 17%, що нижче середньоринкового значення.

В рамках нової програми Німецько-Українського фонду фінансова підтримка малим і середнім підприємствам надаватиметься через банки-партнери НУФ у національній валюті під процентну ставку, нижчу середньоринкового рівня. Фінансування підприємців в гривні стало можливим завдяки Угоді про відшкодування валютних збитків, підписаної між Європейською Комісією, Німецьким банком розвитку KfW та Німецько-Українським фондом на суму 5 млн. євро.

Для кого

Скористатися кредитом за програмою зможуть фізичні особи-підприємці або підприємства з кількістю працівників не більше 250 осіб та річним доходом не більш як 10 мільйонів євро в еквіваленті, які ведуть діяльність не менш як 3 роки, мають прибуток за останні 4 квартали поспіль і позитивну кредитну історію в банку не менш як 12 місяців та не належать великим компаніям. Максимальний термін інвестиційного кредиту – 6 років, а кредиту на поповнення обігових коштів – 2 роки.

Пріоритетними галузями для інвестиційних кредитів за програмою є сільське господарство, переробна промисловість, готельний та ресторанний бізнес, а також проекти в сфері енергоефективності та відновлювальної енергетики.

Що нового

Важливою відмінністю нової програми від попередніх програм НУФ стало запровадження системи бонусів для банків-партнерів НУФ в залежності від частки інвестиційних кредитів в кредитному портфелі МСБ банку, частки пріоритетних кредитів в загальному розмірі інвестиційних кредитів та в залежності від кількості створених робочих місць на підприємствах МСБ в рамках нової програми.

Запропонована система бонусів дозволяє збільшити маржу банку-партнера, який активно фінансує інвестиційні проекти МСБ за пріоритетними напрямами, майже удвічі при поточному рівні ключової ставки НБУ. При цьому, збільшення маржі банку-партнера відбувається не за рахунок МСБ, а за рахунок НУФ, який у такий спосіб винагороджує банк за активне інвестиційне кредитування МСБ.

Також бонуси для банків-партнерів від НУФ можна розглядати, в певній мірі, як відшкодування банкам операційних витрат на опрацювання інвестиційних проектів МСБ, які є досить витратними у порівнянні з можливими доходами по таким операціям.

Керівництво Німецько-Українського фонду впевнено, що нова програма сприятиме відновленню кредитування національного виробництва, активізації інвестиційної активності МСБ та зростанню нових робочих місць в економіці України.

comments powered by HyperComments