Німецько-Український фонд та Київська міська державна адміністрація знизять кредитну ставку для київських підприємців до 10% та більше

Середа, 12 квітня 2017, 14:44
Представники Німецько-Українського фонду та Київської міської державної адміністрації підписали угоду про співпрацю, мета якої – спільне впровадження програм з підтримки фінансування малого та середнього бізнеса Києва, залучення європейського досвіду і ресурсів, а також ефективна кооперація в питаннях розвитку підприємництва в столиці.
Німецько-Український фонд та Київська міська державна адміністрація знизять кредитну ставку для київських підприємців до 10% та більше

У рамках угоди Німецько-Український фонд (НУФ) та Київська міська державна адміністрація (КМДА) планують реалізувати Спільну програму з підтримки фінансування малих та середніх підприємств в Києві, яка буде об’єднувати Нову програму НУФ з підтримки інвестицій МСП на 300 млн. грн. та Програму КМДА з компенсації частини відсоткової ставки за кредитами малих та середніх підприємств Києва, наданими через банки-партнери НУФ. Розробка Спільної програми НУФ та КМДА відбувалась за участі представників Програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні”, які надали консультаційну підтримку при розробці механізму її реалізації.

«Німецько-Український фонд у рамках своєї нової програми пропонує дешевий фінансовий ресурс для позичальника на рівні 17%. Це дозволяє нам надавати кошти кінцевому споживачеві в середньому під 9-10%, збільшивши загальний обсяг покриття майбутніх кредитів МСП у середньому до 200 млн грн», – коментує перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«Консолідація зусиль влади, фінансових інституцій і організацій, які підтримуються донорами – практичний крок у напрямі стимулювання малого підприємництва. Він є ще більш важливим, тому що сьогодні кожна зі сторін-учасників вкладає в Спільну програму свою частку фінансування. Мета полегшити доступ до фінансування малому бізнесу», – зазначила Тамара Соляник, директор Програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні”.

Слід зазначити, що таке співробітництво є типовим для європейських країн, в яких агенції з розвитку МСП або банки розвитку при впровадженні своїх кредитних програм кооперуються з муніципалітетами, які за рахунок коштів своїх бюджетів надають додаткове здешевлення процентних ставок за кредитами МСП, зареєстрованих на відповідних територіях.

Крім цього, у рамках угоди НУФ проводитиме для КМДА дослідження рівня доступу столичних підприємців до фінансових ресурсів (в тому числі до банківських кредитів, грантів, коштів кредитних спілок, фондів тощо). Також експерти фонду вивчатимуть рівень насиченості ринків товарів та послуг у Києві для визначення пріоритетних напрямів розвитку підприємницької діяльності. Серед переваг взаємодії із НУФ також постійне отримання містом актуальної інформації з питань міжнародного досвіду впровадження фінансово-кредитних програм підтримки МСП, а також допомога в організації та проведенні семінарів, конференцій, ділових зустрічей тощо.

Наразі київська мерія все більше уваги приділяє впровадженню програм розвитку малого та середнього бізнесу. Так, в 2017 році на фінансово-кредитну підтримку малого та середнього бізнесу в бюджеті міста Києва передбачені кошти в обсязі 10 млн грн., а у 2018 році планується виділення 20 млн грн.

«Наша мета – допомагати розвитку МСП в усіх регіонах країни, – зазначає керівник Німецько-Українського фонду к. т. н. Андрій Фецун. – Важливо, що першим містом-партнером у розвитку МСП для нас став саме Київ. Ми розраховуємо, що інші міста України долучяться до співпраці».

Підписання угоди про співпрацю між Німецько-Українським фондом і Київською міською державною адміністрацією відбулося в рамках Першого Фінансового Ярмарку для малого і середнього бізнесу.

comments powered by HyperComments