МВФ наполягає: підвищити пенсійний вік, посилити тиск на підприємців, ужорсточити спрощений режим

Вівторок, 18 квітня 2017, 17:07
На думку фахівців Міжнародного валютного фонду, це дозволить вирішити проблеми пенсіонерів в Україні
МВФ наполягає: підвищити пенсійний вік, посилити тиск на підприємців, ужорсточити спрощений режим

Що можна зробити? - запитує Рон ван Роден, голова місії МВФ до України.

Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів до пенсійної системи і наростити надходження до Пенсійного фонду.

Досягти цього можна у різний спосіб: від подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку.

Дієвим шляхом досягнення цієї мети є надання працівникам більшого вибору щодо віку виходу на пенсію залежно від загальної тривалості трудового стажу — для відносно раннього виходу на пенсію потрібно буде мати більший трудовий стаж — і створення стимулів для продовження трудової діяльності та пізнішого виходу на пенсію.

Іншими словами: вищі пенсії будуть отримувати ті, хто сплачують більше внесків і працюють довше, а ті, хто сплачують менші внески і вирішили вийти на пенсію раніше, отримуватиме меншу пенсію.

Посилення взаємозалежності між сплатою внесків і розміром пенсійного забезпечення ефективніше стимулюватиме працівників вимагати від роботодавців сплати єдиного соціального внеску з реального розміру їхньої зарплати. Це призведе до створення більш справедливої і рівної пенсійної системи.

Також важливо посилити адміністрування доходів з метою скорочення кількості підприємств, які зовсім не платять або платять дуже мало внесків за найманих працівників.

Крім того, необхідне істотне ужорсточення спрощеного режиму оподаткування для малих підприємств, який створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ та податків, - вважає Рон ван Роден у статті для "Економічної правди".

Як раніше писала «Справжня Варта», за словами прем’єра, в разі ухвалення урядових ініціатив, за попередніми розрахунками Уряду щонайменше 5,6 млн пенсіонерів отримають підвищення пенсій від 200 до понад 1000 грн.

«Крім того, з 1 жовтня ми запропонуємо відмінити оподаткування пенсій», - сказав Глава Уряду

Також МВФ озвучив перелік умов для отримання Україною п'ятого траншу.

Серед них - прийняти на законодавчому рівні концепцію пенсійної реформи (до кінця квітня).

Також законодавчо врегулювати такі «пенсійні моменти»: скорегувати загальновстановлений вік виходу на пенсію і звужувати діапазон можливостей дострокового виходу; посилити критерії, що дають право на мінімальну пенсію; забезпечити єдиний принцип призначення пенсій без яких би то не було професійних пільг, крім військових і etc (до кінця квітня).

comments powered by HyperComments