Ціна на гречку зросте до 40 гривень

Неділя, 23 квітня 2017, 13:04
Про це розповів генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, який прогнозує зростання цін на дану крупу.
Ціна на гречку зросте до 40 гривень

Як передає видання «Запорізька січ», Дорошенко зростання цін пов’язує з нестабільною ситуацією в країні. В квітні минулого року вартість одного кілограма гречки складала 32 гривні. Проте щотижня ціни на неї все зростали. На думку експертів, квітневе подорожчання – аномальне. Наприклад, у червні кілограм гречаної крупи в деяких київський супермаркетах коштував 47-50 гривень. У вересні Антимонопольним комітетом була відкрита справа проти змови на ринку гречки. Після цього з Європи було завезено 1500 тон гречки і ціна на крупу впала до 26 гривень.

Інна Кухарчук, голова асоціації фермерів Вінницької області, розповіла, що українські фермери не стануть засівати великі земельні гречкою у зв’язку з її рентабельністю, яка складає 30%. А надаватимуть перевагу сої та соняшнику, чия рентабельність вища. Гречку ж сіятимуть великі агрохолдинги, для яких має вагу сівозміна, а не рентабельність. З її словами, держава має допомагати тим фермерам, які вирішують сіяти саме гречку та доплачувати їм по 50-100 гривень на кожен гектар. Але така підтримка має бути розумною, щоб фермери не почали сіяти гречку масово.

Як зазначає видання, кожного року мешканці України вживають 155000-180000 тон гречки, проте минулого року виробництво даної крупи скоротилось на 20%.

Зростають не тільки ціни на гречку. Як передавала «Справжня варта», проїзд залізничним транспортом подорожчає 20-25%. Зростання цін на квитки може відбутися з 1 червня. А от ціни на деякі ліки, навпаки, стали більш доступними. Вже був опублікований список зі п’ятдесяти харківських аптек, які приєдналися до державної програми «Доступні ліки».

comments powered by HyperComments