Збиток фруктам-ягодам по Україні від травневих заморозків оцінений в 13-39%

Середа, 31 травня 2017, 12:02
Такі дані Мінагрополітики
Збиток фруктам-ягодам по Україні від травневих заморозків оцінений в 13-39%

Оцінка зроблена на підставі даних, що надійшли з ОДА, - повідомляє «Справжня Варта».

Зокрема,прогнозні показники валового збору врожаю зменшено на 29% на основі даних, які надійшли від структурних підрозділів агропромислового розвитку облдержадміністрацій.

В абсолютних показниках загальнонаціональний прогноз врожаю ягід та фруктів зменшено з 2473 до 1755 тисяч тонн.

Найбільшої шкоди зазнали кісточкові культури – їх прогнозний урожай зменшено з 476 до 292 тисяч тонн (на 39%). У розрізі цих культур найбільший недобір урожаю очікується у абрикоса, персика і нектарина. Планується зібрати 33300 тонн абрикос, 9700 тонн персика та нектарина (проти раніше очікуваних 71 та 18 тисяч тонн відповідно).

Найменшої шкоди завдано врожаю винограду – в межах 13% (очікується 333 тис. тонн проти попереднього прогнозу у 380 тис. тонн).

Як раніше писала «Справжня Варта», лохина на відміну від решти ягоди подешевшає вдвічі.

В Україні середні за рік ціни на лохину очікуються на рівні 70 грн./кг. Виробничі площі під цією ягодою перевищили обсяги промислових насаджень малини і досягли 1,1 тис. га, що супроводжується входженням ягідників у плодоношення, - повідомив керівник проекту «АПК-Информ: овощи и фрукті» Олександр Хорєв.

Також ціни на черешню і абрикоси злетять до небес. Травневі заморозки знищили весь ранній урожай.

Черешня ранніх сортів фактично знищена, ціни на неї - до 150 гривень за кіло. Врожай абрикосів прогнозується в десять разів менше за торишній.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments