Державна екоінспекція - це низька ефективность і високий рівень корупційного тиску - міністр

Четвер, 1 червня 2017, 16:07
Міністр вважає, що нова служба буде позбавлена цих недоліків
Державна екоінспекція - це низька ефективность і високий рівень корупційного тиску - міністр

Про це Остап Семерак заявив під час презентації Концепції реформування системи державного контролю в сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні, - повідомляє «Справжня Варта».

"Найбільший штраф для посадових осіб за забруднення територій становить 1700 грн, а для фізосіб - 1300 грн ... Один інспектор для 100% покриття планових завдань повинен провести за один місяць перевірку 20 суб'єктів господарювання. За стандартами цей показник не повинен перевищувати семи перевірок ... Як правило, вони не здійснюють цих перевірок, а переключаються на невеликі компанії і ведуть контроль для можливого особистого збагачення. Робота Державної екоінспекції, крім низької ефективності, характеризується ще й високим рівнем корупційного тиску ", - сказав міністр.

За його словами, після запуску роботи нової Служби природоохоронного нагляду повинен бути впроваджений автоматичний моніторинг і відеофіксація правопорушень. Також екоінспектори повинні налагодити співпрацю з органами місцевої влади.

«На сьогоднішній день діють завищені норми за кількістю необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства. Розміри штрафів за порушення екологічного законодавства однозначно потрібно переглянути», - сказав він.

Водночас Остап Семерак зазначив, що реформа природоохоронної сфери здійснюватиметься у три етапи.

Перший етап - ліквідувати Державну екологічну інспекцію нинішнього формату та  створити нову Державну природоохоронну службу. Я підкреслюю, що наша ідея полягає в тому, що всі працівники нової служби повинні пройти відбір на відкритих конкурсах, ніяких переатестацій", - сказав він.

Міністр зазначив, що під час наступних  двох етапів відбуватиметься оновлення законодавчої та матеріально-технічної бази лабораторій, пунктів моніторингу та впровадження самої системи моніторингу стану навколишнього середовища, екологічних стандартів і норм щодо здійснення нагляду.

Зазначимо, що Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію реформування системи державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, яка передбачає впровадження загальнонаціонального автоматизованого моніторингу та спрощення системи контролю шляхом ліквідації Державної екологічної інспекції та створення нового органу - Державної природоохоронної служби України.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Уряду 31 травня.

Як раніше писала «Справжня Варта», Екологічний Корпус призупинив роботу шкідливого підприємства під Чугуєвом.

Після пікету 29 грудня директор приватної компанії пообіцяв припинити свою роботу до збору всіх необхідних документів і дозволів.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments