Для економічного зростання Україні слід збільшити рівень експорту – Колодко

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 червня 2017, 10:04
На даний момент рівень експорту становить 38% від ВВП, що не відповідає виробничим можливостям України.
Для економічного зростання Україні слід збільшити рівень експорту – Колодко

Про це заявив Гжегож Колодко, екс-міністр фінансів Польщі, голова Центру досліджень по трансформації, інтеграції та глобалізації: «По моєму судженню, найгірше вже в минулому, –зазначив він, – економіка України стає більш конкурентоспроможною, вона починає зростати. Для України зараз дуже важливо збільшити експорт. Він приведе до зростання… Мені здається, що 38% експорту від ВВП, який є зараз – це нижче виробничих можливостей України. Але в останні два роки ми побачили, що експорт України є більш орієнтованим на Європейський союз, ніж був раніше".

Зокрема, він поділився польським досвідом у розвитку економки країни та її адаптації до умов ЄС: «Ринок стабілізувався, бюджетний дефіцит також є підконтрольним, – розповів Колодко, – що є фактором для розвитку економічного середовища. Урок, який Україна може отримати з досвіду Польщі – це розвиток минулого покоління. Не існує «шокової терапії», є тільки шокова помилка. Ще має бути стабільне зростання, яке поступово набирає обертів».

Крім того, він зазначив, що Україна не повинна зупинятися на одному векторі розвитку: «Я вважаю що те географічне положення, яке є в України, дозволяє їй працювати з усім світом одночасно. Як в Європі, так і Азії».

Гжегож Колодко, зокрема, бере участь у Четвертому міжнародному бізнес- форумі, який стартував сьогодні у Харкові: «В цьому році ми плануємо зосередитися на темі експорту в Європейський союз українських компаній та украплення бізнес-зав’язків, – розповів Кирил Нагорний, співорганізатор бізнес-форуму, – це також тема включення інвестицій в бізнес. І у фокусі будуть три сектори – це агарний сектор, сектор ІТ та сектор енергоефективності».

Форум, який цього року отримав назву «Україна 2017. Стратегічне бачення: виклики та можливості», триватиме два дні. В заході беруть участь експерти з різних регіонів України, а також представники бізнес-місій з США, Польщі та Франції.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments