Борги субсидіантів можуть утворюватися за рахунок надмірно нарахованих субсидій

П'ятниця, 30 червня 2017, 14:02
У цьому випадку громадяни зобов'язані погасити або реструктуризувати свої борги
Борги субсидіантів можуть утворюватися за рахунок надмірно нарахованих субсидій

Якщо вони цього не зраблять, на новий опалювальний сезон субсидії боржники не отримають, - повідомляє «Справжня Варта»

Таке роз'яснення надав директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА  Юрій Шпарага.

«Вийшло так. Громадянин ще у квітні бачив, що в нього була переплата, наприклад, за тепло, і коли станом на 1 травня йому приходило сповіщення про борг, у нього виникало питання: що це за борг? Насправді ж організації між собою провели розрахунки, й управління соцзахисту населення отримало назад надлишково перераховані кошти», - пояснив Юрій Шпарага.

За його словами, така ситуація склалася через те, що управління соціального захисту, відповідно до соціальної норми, перераховувало громадянам на відшкодування субсидії більшу суму, ніж нарахувало підприємство тепломереж (під час розрахунку платежу враховується низка показників, у тому числі температура навколишнього середовища).

«Якщо говорити про тепломережу, то громадянин отримує субсидію в межах соціальної норми. Ми бачимо: в платіжках вказано, що громадянину призначено субсидію в розмірі, наприклад, 2000 грн і приблизно 250 грн - обов’язкового платежу. А платіжку йому приносять на 3000 грн фактичних витрат. Потрібно відняти від цих 3 тисяч суму обов’язкового платежу та нарахованої субсидії, а різницю доплатити», -  пояснив Юрій Шпарага.

Такі борги виникли в тих споживачів послуг, помешкання яких не обладнано індивідуальними обліковими приладами. Також питання пов’язане з введенням спрощеного порядку упорядкування розрахунків, які відбуваються раз на рік наприкінці опалювального сезону (раніше перерахунок проводився щомісяця).

Як раніше писала «Справжня Варта», громадяни, які заощадили субсидії, можуть отримати гроші назад.

«Таких громадян у на 72 тисячі, – розповів Юрій Шпарага, –основна частина – це ті громадяни, які при опалюванні своїх приміщень використовували газ. І приблизно 500 таких домоволодінь використовували електроенергію. Якщо економія відбувається в межах соціальної норми – то це економія. Все інше нею не вважається».

Проте він зазначив, що економія наданих субсидій може відбуватися виключно за наявності приладу обліку в квартирі. Тобто, якщо немає лічильника – то зекономити кошти не вдасться.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments