Податку на житло можна уникнути або хоча б мінімізувати – юристи

Неділя, 27 серпня 2017, 19:53
Юристи розповідають, як можна законно уникнути податку на житло. Мова йде про власників нерухомості, яка була у власності в 2016 році.
Податку на житло можна уникнути або хоча б мінімізувати – юристи

Вони отримують повідомлення щодо необхідності сплатити податок до 28 серпня. Це стосується тих громадян, які мають у власності квартиру площею понад 60 квадратних метрів або будинок більше 120 квадратних метрів. Або і те, і інше, якщо площа такого житла разом перевищує 180 квадратних метрів. Проте юристи стверджують, що цього податку можна уникнути або хоча б мінімізувати законним способом, передає «Хвиля»  

«Досить укласти договір про поділ майна подружжя, тоді зникне потреба у сплаті цього податку, – розповів юрист Олег Мицик, – тому що в такому випадку воно стане власністю двох осіб і, відповідно, площа будинку або квартири поділиться навпіл і вже може стати в межах норми, або істотно зменшиться розмір оподатковуваної площі. Часто буває, коли у подружжя у власності чоловіка є квартира, а у дружини – будинок. Як наслідок, він платить податок за надмірну площу квартири, вона - відповідно, будинки. Але виходячи з Сімейного кодексу України, це загальна сумісна власність обох членів сім'ї і належить обом. Тому, поділивши і квартиру, і будинок навпіл, можна уникнути безпідставної сплати податку ».

За словами юриста, це не тільки не є ухиленням від податку, а й абсолютно законний і простий спосіб його оптимізації. Крім того, має місце ще справедливий розподіл майна між подружжям. За його словами, якщо площа будинку або квартири велика і потрібно платити податок, то людина може можете подарувати половину або частину квартири чоловіку, дружині чи іншому родичі.

 «Таким чином ваша частка зменшується, ви платите тільки за те, чим володієте, – розповів Юрій Мокрий, експерт з юридичних питань по нерухомості, – якщо ж частка, якою ви володієте, входить в ту кількість квадратних метрів, що не обкладається податком за законами, відповідно, платити податок вам не потрібно».

Але як було зазначено, що це не потрібно буде робити лише з моменту, коли людина зробила таке переоформлення: «Тобто, якщо до цих пір ви протягом року володіли рік площею сто квадратів, то все ж за надлишкові 40 квадратних метрів цієї нерухомості змушені будете заплатити, – пояснює фахівець, –але якщо відразу під час покупки цієї квартири вам зробили таке переоформлення, то, звичайно, тоді у кожного є своя кількість квадратних метрів, які не обкладаються податком. Відповідно, кожен платити не буде, тобто квартира не буде обкладатися податком взагалі ». Якщо ж мова про власника, якому не з ким розділити свою нерухомість, тоді йому все ж доведеться сплатити цей податок, оскільки інших варіантів уникнути його законним шляхом немає».

comments powered by HyperComments