«Новий відлік»: кому дістанеться 6 млн. грн?

Середа, 4 жовтня 2017, 17:19
Проект «Новий відлік», який стартував у цьому році в травні, виходить на фінішну пряму. Нагадаємо, що проект орієнтований на внутрішньо переміщених осіб, які мають намір розпочати або розвинути свою справу.
«Новий відлік»: кому дістанеться 6 млн. грн?

«Новий відлік» реалізується вже третій рік. Третій сезон проекту відрізняється від попередніх тим, що є частиною «Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016-2020 рік», яка була прийнята у вересні минулого року. Крім того, тепер в проекті можуть брати участь не тільки ВПО та учасники АТО, а й підприємці Харкова і області, які бажають спробувати свої сили в бізнесі.

«У цьому році концепція проекту дещо змінилася: ті учасники, які успішно захистять свої бізнес-плани, отримають не гранти, а пільгове кредитування і безвідсоткові позички від Харківського Центру зайнятості та Регіонального фонду підтримки підприємництва, – розповідає Олександр Чумак, керівник проекту, президент« асоціації приватних роботодавців ». – 26 вересня у нас відбувся перший етап захисту бізнес-планів перед менторами, представниками ЗМІ, громадських організацій, вищих навчальних закладів. На захисті були присутні й приватні інвестори, які зацікавилися можливістю фінансування проектів учасників. Тепер учасники проекту мають можливість захищати свої бізнес-плани в рамках конкурсу на фінансування від Харківського Центру зайнятості та Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва. Кращі проекти отримають фінансування. Зауважу, що загальний кредитний фонд Програми центру зайнятості становить понад 6 млн.грн».

На суд експертів учасники представили різноманітні проекти: від відкриття кафе до створення інтернет-майданчика для батьків, що хочуть підібрати своїм дітям «освітні гуртки», які будуть запропоновані програмою по ряду заданих параметрів.

Кожен проект курирував ментор – експерт у своїй сфері. Крім того, в рамках проекту працював консультаційний центр.

Основним завданням Центру була допомога у всіх питаннях, що стосуються написання бізнес-плану і його захисту.

Так, ментори проекту консультували учасників з питань бізнес-планування, питань, що стосуються юридичної, маркетингової та комунікаційної сфери.

У Центрі можна було попрацювати над написанням бізнес-плану, зустрітися з учасниками попередніх етапів проекту «Новий відлік».

«Основною відмінністю проекту в цьому році є те, що учасники орієнтовані на отримання зворотного фінансування (безпроцентної позики), замість грантової (безоплатної) підтримки. Як наслідок – на захист вийшли не всі відвідували заняття. Але така ситуація – це відображення реального стану справ в бізнесі, де позикові кошти потрібно віддавати. Крім того, відразу зрозуміло, хто прийшов дійсно навчитися писати бізнес-план, а хто був просто «слухачем курсів» – коментує Валерій Кайданів, ментор проекту, експерт в сфері бізнес-планування.

Незважаючи на суворий відбір учасників і складне навчання бізнес-процесів, кількість заявок від бажаючих взяти участь у проекті було величезне, тому організатори вирішили продовжити життя проекту.

«Кількість бажаючих прийняти участь в проекті було настільки велике, що ми прийняли рішення продовжити проект, але з деякими змінами, – розповідає Олександр Чумак. –  Цього разу ми міняємо географію проекту – йдемо в райони Харківської області: Балаклійський, Первомайський, Чугуївський, Лозівський. Назва у проекту буде змінено на «Новий відлік. Малі міста », але мета проекту залишається незмінною - допомога в запуску, розвитку або відновлення підприємницької діяльності з метою створення нових робочих місць».

Старт намічений на початок жовтня. Проект буде реалізовуватися за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Проект «Новий відлік» реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

comments powered by HyperComments