Проект «Новий відлік»: бізнес-ідеї від кафе на колесах до будівництва купольних будинків

Четвер, 19 жовтня 2017, 17:19
12 жовтня відбувся другий етап захисту бізнес-планів учасників проекту «Новий відлік». Проект спрямований на допомогу ВПО, учасниками АТО і їх родинам в створенні власного бізнесу та розвитку підприємницької діяльності.
Проект «Новий відлік»: бізнес-ідеї від кафе на колесах до будівництва купольних будинків

Захист проектів проходив перед експертним жюрі, до складу якого входили представники Харківського центру зайнятості, Регіонального фонду підтримки підприємництва, представники громадських організацій та ЗМІ, приватні інвестори.

Почесне перше місце зайняв проект «Агентство тендерних процедур «Procurements», який представив Бабтенко Андрій. Основне завдання агентства – супровід компанії клієнта в тендерах з державних закупівель через систему електронних торгів Prozorro.

Приз глядацьких симпатій дістався учаснику АТО Бессарабову Віктору. Його бізнес-план був пов'язаний з ідеєю будівництва купольних будинків. Чималий інтерес викликав проект Карини Оганесян – проект реабілітаційного центру, в якому робота спрямована на надання кваліфікованої допомоги пацієнтам з психологічними проблемами і проблемами опорно-рухового апарату.

Проект для багатьох учасників став справжнім викликом – доводилося боротися зі страхом потерпіти невдачу, страхом публічних виступів, набувати абсолютно нові навички, наприклад, вчитися складати кошторис, писати бізнес-план. Так за словами, переможця проекту Андрія Бабтенко, головною складністю при створенні бізнес-плану стало написання розділу: «Потреби клієнта». «Необхідно було визначити, за які саме послуги клієнт захоче платити і виходячи з цього опрацювати бізнес-модель».

«Спочатку було страшно виступати перед аудиторією, але у нас склалася дуже дружня атмосфера в групі. Найважчим для мене виявилося написання фінансової частини, але під чітким керівництвом мого ментора не тільки написала, але посіла третє місце, – ділиться враженням учасниця проекту Надія Васильєва.

«Величезним плюсом участі в проекті було знайомство з лекторами, які самі є чинними підприємцями, – розповідає Олексій Гарбуз, чий проект, створення краудфандігової платформи для стартапів, був відзначений експертним журі. – А при такій підтримці можна реалізувати будь-який проект».

«У цьому році було багато цікавих проектів з абсолютно різних сфер бізнеса: від кафе на колесах і кафе, в якому виготовляють і продають гонконгські вафлі, до краудфандінгового майданчика та будівництва купольних будинків, – коментує Олександр Чумак, президент« Асоціації приватних роботодавців », керівник проекту. – Крім того, основною відмінністю проекту в цьому році є те, що учасники орієнтовані на отримання зворотного фінансування (безпроцентної позики), замість грантової (безоплатної) підтримки. Це, в свою чергу, стало перевіркою, наскільки серйозно налаштований людина створити або розвинути свою справу. Так з 75 учасників, на захист бізнес-планів прийшло 17».

«Проект« Новий відлік» став дійсно новим словом у розвитку малого і середнього бізнесу (МСБ) Харкова та області. По-перше, він став процесом локальної інтеграції в прифронтових умовах, по-друге, він зробив реальний внесок в процес бізнес-змін в нашому регіоні, показавши всім, що успішне впровадження правила «вудку, а не рибу» стало можливим завдяки саме об'єднанню самої оперативної частини бізнесу – МСБ, – коментує Наталія Яковлєва, бізнес-тренер проекту, директор рекрутингового агентства «Експерт плюс», співзасновник благодійного фонду «Харків з тобою».

Після публічного захисту проектів, учасники мають можливість захищати свої бізнес-плани в рамках конкурсу на фінансування від Харківського Центру зайнятості та Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва. Кращі проекти отримають фінансування. Нагадаємо, що загальний кредитний фонд Програми центру зайнятості становить понад 6 млн. грн.

«На цьому проект не закінчився, учасники, можна сказати, ще на початку свого шляху. Тепер за підтримки наших менторів їм належить запустити свій проект», – говорить Олександр Чумак.          – Кожен учасник зможе у будь-який момент, з будь-яким питанням звернутися до менторові, який консультував його під час підготовки та захисту. І допомога може бути не тільки порадою, необхідним контактом, знайомством з потрібними людьми, але і будь-яка інша посильна допомога».

Проект «Новий відлік» реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та є частиною «Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва на 2016-2020 р.р».

comments powered by HyperComments