Тримати гроші в банках стає незручним через проблеми з їх поверненням

П'ятниця, 3 листопада 2017, 11:08
Комерційні банки, виконуючи вимоги Нацбанку, довільно занижують "планку", при якій клієнт зобов'язаний довести не тільки походження своїх коштів, а й документально пояснити цілі, на які він хоче їх витратити
Тримати гроші в банках стає незручним через проблеми з їх поверненням

Таким чином, твоя приватна власність, до якої належать і гроші, стає підконтрольна банкам і шахраям, а право на розпорядження власними грошима незаконно обмежується, - повідомляє «Справжня Варта».

Такі аспекти реалізації на практиці нових вимог фінмониторингу піднімає видання "Мінпром".

Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, закріплене постановою НБУ №417, ставить за обов'язок банкам проводити обов'язкові перевірки всіх операцій на суму від 150 тис. грн. Зокрема, для їх проведення фінустанова обов'язково має вимагати у клієнта документи, що підтверджують походження коштів.

Тим часом, банки все частіше перевіряють операції, які за сумою не підпадають під обов'язковий моніторинг. Зокрема, в липні Райффайзен банк Аваль запровадив новий звід правил для операцій з готівкою для фізичних осіб і малого бізнесу. За ним: клієнти, що знімають в касі зі своїх рахунків понад 100 тис. грн. в день, повинні показати фінустанові не тільки документи, що підтверджують джерела походження коштів, а й вказати цілі, на які планується витратити гроші.

У деяких банках не змогли відповісти, якими паперами можна довести банку мети, на які будуть витрачені знімаються в касі кошти. Адже якщо підтвердити намір зробити планову операцію можна довідкою з лікарні, то як, наприклад, довести, що гроші підуть на ремонт квартири? Вихід тільки один - знімати в касі суми в межах 100 тис. грн. стільки днів, скільки знадобитися. . І сподіватися, що регулярні відвідування банку не привернуть увагу злочинців.

Неоднозначна ситуація і з поповнювати депозитами. Нерідкі випадки, коли внесок відкривається на суму, що не перевищує ліміт обов'язкового фінмоніторингу. А знімається вже сума, яка підпадає під вимогу ретельної перевірки. У цьому випадку багато банків також запросять додатковий пакет документів. І добре б, щоб довідка про зарплату відповідала регулярним поповненням.

«Якщо зарплата клієнта на вирівняний мінімальних 3,2 тис., А внесок щомісяця поповнювався на 5 тис., банк зажадає додаткові документи, що пояснюють джерело походження коштів», - сказали UBR.ua в Райффайзен Банк Аваль.

Нацбанківське положення визначає лише рамкові принципи здійснення первинного фінансового моніторингу, але не встановлює «нижніх» кордонів. А фінустанови, побоюючись санкцій з боку регулятора, просто нехтують зручністю клієнтів.

«Багато банків перевіряють операції починаючи з сум, набагато нижчими від встановлених вимог Нацбанку, побоюючись, що близькі до граничним сумам операції викличуть підозру у НБУ. Ось і ставлять для своїх клієнтів ліміти в 100 тис. грн. і менше », - пояснив UBR.ua фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Кажуть, що деякі моніторять операції і задають клієнтам питання вже з 50 тис. грн., - пише "Мінпром".

Як раніше писала «Справжня Варта», НБУ спростив відкриття і ведення рахунків у банках.

Про це йдеться в постанові Правління Національного банку України від 25 жовтня 2017 року №106 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», яка набула чинності 31 жовтня.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments