Якою може бути стратегія Партії регонів на місцевих виборах у Харкові?

Володимир Воля, незалежний експерт  |  Четвер, 10 червня 2010, 20:21
Незалежно від того, коли відбудуться вибори міського голови у Харкові (восени 2010 року чи наприкінці березня 2011 року), ситуація для керівництва міської та обласної організацій Партії регіонів є не такою простою, як здається. Бо єдиним рейтинговим претендентом на посаду Харківського міського голови від партії є Михайло Добкін, який після перемоги на президентських виборах В.Януковича був призначений на посаду голови Харківської облдержадміністрації.
Якою  може бути стратегія Партії регонів на місцевих виборах у Харкові?

 Ця подія, швидше за все, стала наслідком двох факторів: дефіцит кадрів в Партії регіонів, а також прагнення групи Добкіна-Кернеса взяти під свій контроль всю область (владні та політичні амбіції). Теоретично, з наближенням виборів міського голови М.Добкін міг би взяти участь у таких виборах, не звільняючись з посади губернатора. Однак, у такому випадку у разі перемоги на виборах міського голови у нього не залишається іншого кроку, як звільнитися з посади губернатора та стати знову мером. І на той час президент та уряд могли б знайти якогось прийнятного для себе кандидата для призначення на посаду голови Харківської облдержадміністрації. Цей варіант був би найбільш оптимальним.

Однак на цьому тлі у квітні пролунала  заява М.Добкіна, що Геннадій Кернес міг би бути гарним мером. Сам виконуючий обов’язки Харківського міського голови увесь час перебування в цьому адміністративному статусі намагається демонструвати себе як гарного господаря, сильного, рішучого, прагматичного, який наводить лад у місті. Це можна було б сприймати саме як просто роботу представників ПР, спрямовану на підвищення рівня популярності „не словом, а ділом”, але не діяльність претендента на посаду мера. Обрання М.Добкіна головою обласної організації Партії регіонів, а Г.Кернеса – головою міської парторганізації вказують на те, що ПР визначилася: її кандидатом на посаду мера Харкова є саме Г.Кернес. Принаймні, претендентом на певний час. Чому саме на певний час... ?

Наприклад, в рамках проекту «Справжній Харків», що здійснювався КІПУ ім. Горшеніна, у 2008-2009 роках було проведено кілька досліджень. Діяльність Харківського міського голови М.Добкіна негативно або скоріше негативно оцінювали 59,8%. Позитивно або скоріше позитивно – 15,2%. 25% - обрали середню оцінку. Діяльність Харківської міськради негативно або скоріше негативно оцінювали 56,7%. Позитивно або скоріше позитивно – 10,3%. 33% - обрали середню оцінку. Діяльність секретаря Харківської міськради Г.Кернеса негативно або скоріше негативно оцінювали 73,5%. Позитивно або скоріше позитивно – 6,1%. 20,4% - обрали середню оцінку 

Певний  додатковий відсоток підтримки кандидат від ПР отримував у Харкові завжди за рахунок партійної приналежності кандидата в контексті протиставлення по лінії „помаранчеві - антипомаранчеві”. Певною мірою це станеться і на майбутніх місцевих виборах. Однак, величина цього додатку голосів залежатиме від персоналії кандидата на посаду мера Харкова. І ця залежність буде більшою, аніж за умови, якби на президентських виборах  перемогла Ю.Тимошенко, а також за умови існування контрольованих нею парламентської більшості та уряду. З лютого-березня поточного року Партія регіонів має власного президента, парламентську коаліцію та уряд, власних голів обласних та районних державних адміністрацій в усіх регіонах, а також повністю контролює органи самоврядування в усіх областях східної та південної частин України.  Слід прогнозувати, що за таких обставин дуже важливою стає саме персоналія кандидата на посаду мера, його особисті якості, міра прийнятності чи неприйнятності їх для виборців міста. 

У Г.Кернеса існує стабільний занадто  великий рейтинг недовіри з боку виборців міста та занадто низький рейтинг довіри. Він міг би дещо збільшити рівень своєї популярності за рахунок початого ним позиціонування в ролі гарного господарника, прагматичного, конструктивного, який жорстко наводить лад у місті. Однак події навколо будівництва дороги через парк ім. Горького, ймовірно, зашкодять реалізації такої стратегії остаточно. Конфлікт, пов’язаний з будівництвом, був висвітлений в інших регіонах України та поза її межами, був взятий на озброєння силами, опозиційними до президента та уряду, Все це почало становити загрозу для іміджу самого В.Януковича, який намагається себе позиціонувати як демократичний, прагматичний правитель, що наводить лад в країні, але завжди готовий враховувати думку виборців.

Саме  тому президент 4 червня пообіцяв покарати голову Харківської облдержадміністрації М.Добкіна. „Я  знаю, что такое работа главы администрации. Он, в принципе. решал тот вопрос, который он обязан был решить, чтоб обеспечить проведение Евро-2012. Но не таким образом. ... А то, что я его накажу, или, условно говоря,  ему будет желтая карточка обьявлена, в этом нет никаких сомнений”. „Я считаю, что это было неправильно,  нельзя было так делать”. „Он мне говорит, что  у него не было  вариантов других. Все это связано с Евро-2012, но в любом случае нужно было людям разъяснить, собрать людей,  надо было потратить на это столько  времени, сколько нужно” .

Внаслідок цього зростає ймовірність, що кандидатом на посаду міського голови Харкова  від Партії регіонів буде або М.Добкін, або хтось іншим. На роль цього „іншого” має найбільші шанси претендувати заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, відомий раніше харків’янам як бізнесмен, меценат та громадський діяч. Він має певні фінансові ресурси для проведення власної виборчої кампанії, дуже близький харків’янам за своєю гуманітарною складовою, а також не заплямований в серйозних конфліктних ситуаціях. Г.Кернес, як і раніше, займатиметься технологічною складовою виборчої кампанії. Проте перспектива його адміністративної та політичної кар’єри після завершення виборчої кампанії стає доволі невизначеною.  

comments powered by HyperComments