На що сподіватися Блоку Литвина на місцевих виборах в Харківській області?

Володимир Воля, незалежний експерт  |  Понеділок, 28 червня 2010, 13:11
До Блоку Литвина входять декілька партій, найбільш відомою з яких є Народна Партія, і її головою є Володимир Литвин. Однак, „народних” партій багато, а Литвин – один. Тому і існує Блок Литвина. Але чого „вартий” В.Литвин?
На що сподіватися Блоку Литвина на місцевих виборах в Харківській області?

Місцеві та парламентські вибори 2006 року зафіксували суттєве зменшення електоральної бази партії та блоку, в тому числі на Харківщині. Блок не отримав представництва в органах самоврядування, а обласну парторганізацію на той час вже залишила значна частина підприємців, колишніх чиновників, а також людей, відомих не лише в області, але і в усій Україні. Обласна парторганізація, до складу якої до 2004 року входили заступник голови Харківської облдержадміністрації, народний депутат, голови райдержадміністрацій, райрад, керівники навчальних закладів та підприємств, науковці тощо, ця організація за 2005 рік майже знелюдніла. У 2006 році на виборах Блок Литвина отримав на свою підтримку 2,33% голосів виборців Харківщини.  

Певною несподіванкою стали результати парламентських виборів 2007 року, коли за блок в Харківській області проголосували 4,55% виборців. Ймовірно, що цей результат став наслідком розчарування частини виборців від президентства Віктора Ющенка, від прем’єрства Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, а також від безкінечних потрясінь та конфліктів як у парламенті, та і у відносинах між різними центральними органами державної влади.  

Під час президентських виборів 2010 року за В.Литвина проголосували 1,36% виборців Харківщини, в т. ч. 1,15% виборців Харкова (в обох випадках – сьомий результат). Ймовірно, що з точки зору електоральних уподобань цей результат і є тією „вартістю” В.Литвина як головного смислового компоненту назви „Блок Литвина”.  

На цьому тлі загроза перспективам Блоку Литвина на місцевих виборах стає остаточно фатальною, якщо у новому законі буде визначено, що суб’єктами виборчого процесу є виключно партії.

Лідером Харківської облорганізації Народної Партії є голова міжрегіонального відділення Рахункової Палати, колишній нардеп Станіслав Косінов. Його не можна вважати ані харизматичним політиком, ані гарним спікером. Впродовж кількох років він був майже відсутній в інформаційному просторі Харківської області. На рік з’являлося по декілька коментарів С.Косінова, які переважно стосувалися не політики, не Народної Партії чи Блоку Литвина, а більше його теперішньої професійної діяльності. Ймовірно, що це є наслідком ще й браку фінансових ресурсів.

Обласна парторганізація не має власних чи підконтрольних ЗМІ. Тому вона немає можливостей проведення власної інформаційної кампанії через регіональні ЗМІ, залежить в цьому питанні від А.Авакова (БЮТ), місцевого керівництва ПР, О.Давтяна („Фронт змін”) та В.Субботіна (СПУ).

Після 2006 року місцевий Блок Литвина не проводив інформаційної, агітаційно-пропагандистської роботи, або якихось публічних заходів. Не було помітно облорганізації Народної Партії і під час останньої президентської кампанії. Інформаційна кампанія кандидата в президенти В.Литвина здійснювалася на Харківщині виключно за рахунок централізованого розміщення центральним офісом вуличної наглядної агітації. Крім того, у 2008-2009 роках надіслані з Києва матеріали про В.Литвина розміщувалися в кількох харківських друкованих виданнях, а також приблизно в третині районних друкованих видань. Ефект від такої кампанії показали результати 17 січня 2010 року.

Отже, все наштовхує на висновок, що на місцевих виборах у Харківській області Блоку Литвина та Народній Партії розраховувати доведеться лише на диво.

Ймовірно, що обласна парторганізація не зможе забезпечити участь своїх представників у дільничних виборчих комісіях, а також не зможе забезпечити висунення по мажоритарних округах кандидатів, здатних по-справжньому змагатися на виборах з високою вірогідністю власної перемоги.  

comments powered by HyperComments