Як Харків запозичує шкідливі звички в неукраїнських культур

Жанна Титаренко  |  Субота, 3 липня 2010, 19:00
Нещодавно у Харкові з’явилася мережа закусочних з назвою “Сыто-пьяно”. Крім того, в самому центрі міста ледь не кожні 10 хвилин у рекламний гучномовець пропонується споживати дешевий кальян. Але вживання алкоголю чи інгаляція кальяну є шкідливими для здоров’я. Мало того, ці реклами грубо порушують законодавство, оскільки в них не вказується про шкідливість спиртного чи кальяну.
Як Харків запозичує шкідливі звички в неукраїнських культур

Алкоголізм є поширеним явищем і шкідливою звичкою, але в той же час не варто забувати про те, що вживання спиртних напоїв не повинно ставати частиною української культури. Для пересічного українця все ж таки відчуття того, що ситий і того, що п’яний є різними. Виходить, що у росіян ці стани організму прирівнюються.

Звісно, що за російськими традиціями, не вважається людина ситою, якщо вона не спожила певну дозу спиртного. Це їх культура, тож нехай вона існує і розповсюджується на території Росії, але чомусь таке бачення ситості якісь спритні ділки почали впроваджувати на теренах України. Така опосередкована пропаганда є небезпечною, оскільки в людей підсвідомо формується бачення того, що стан алкогольного сп’яніння є нормальним явищем, і за необхідністю для людського організму нічим не поступається звичайному харчуванню.

Корисно було б нагадати те, що алкоголь негативно впливає не лише на шлунок, психіку та інші органи, а й на спадковість, кількість скоєних злочинів і тягне за собою цілу низку соціально-негативних явищ.

Останнім часом крім алкоголю також ведеться активна пропаганда кальяну, адже біля станції метро Університет ледь не кожні десять хвилин у рекламний гучномовець пропонують споживати дешевий кальян. Якщо зайти до кав’ярні чи ресторану, то в самому меню часто можна побачити ціни на різновид кальяну і клієнтів, які його палять.

Багато людей виправдовує таку шкідливу звичку тим, що кальян дещо менше від звичайних сигарет впливає на легені, але в той же час паління в такий спосіб набагато більше пошкоджує клітини головного мозку і нервову систему. Кальян є дуже небезпечним, оскільки заправляють його не лише тютюном, а й іншими речовинами, які дають значно сильніший психотропний ефект.

Очевидно, що на державному рівні ніяких заборон до, власне, кальяну немає та й роз’яснювальна робота серед загалу про шкідливість паління в такий спосіб не ведеться належним чином. Звідси слідує той факт, що населення є незахищеним від зростання наркоманії, алкоголізму та негативних соціальних наслідків, які виникають після наслідування таких шкідливих звичок. І головне: зденаціоналізовані люди схильні до споживання найгірших зразків чужинських культур, беручи від інших націй найгірше.  

 

comments powered by HyperComments