Запалимо свічу пам'яті!

Ліна Кажан  |  П'ятниця, 26 листопада 2010, 11:30
25 листопада в Фонді громадянських ініціатив Арсена Авакова відбувся вечір спогадів про голодомори в Україні.
Запалимо свічу пам'яті!

Серед гостей було багато школярів. На столі стояли хліб із водою, багато свічок та ікона з зображенням Сина Божого Ісуса Христа.

Відомі діячі культури та представники духовенства розповідали про голодомор 1932-33 рр. та інші голодомори, які відбувалися на наших теренах. Ніна Виноградська презентувала свою книгу під назвою «Голодомор». До твору додавався диск. Авторка звернулася до всіх присутніх, закликаючи згадати про своє коріння, тобто про предків, які пережили дуже важкі часи, а багато хто, навіть, і загинув. Вона благала, щоб хоча б одна людина з сотні звернулася до цього, тому що це може повторитися. Ніна Андріївна багато розповідала про свою родину та ситуацію в Україні загалом у ті часи.

Були ще й інші виступи. Харків`ян було запрошено до кінотеатру «Боммеръ», де демонструватиметься  фільм про голодомор. Також на каналі А\ТВК покажуть кілька документальних стрічок, присвячених цим сумним роковинам. 26 листопада ви зможете подивитися о 13:30  фільм «Жорнова», а о 17:20 – «Хлібну гільйотину». Голодомор відбувався також у часи війн, але не тільки. Які ще були передумови цьому, ви маєте нагоду побачити в кінотеатрі та по телебаченню. Україна ніколи не виступала агресором. Усі війни на її теренах були визвольними. За що ж наш український народ перетерпів так багато?

Згадувалися твори Василя Барки. Зокрема, «Жовтий князь». Цей роман написано в 1963 р. Він є першим епічним твором про голодомор в Україні 1933 р., який було викликано… Не буду казати чим, ви й самі зможете про це прочитати. Скажу тільки, що образ Жовтого князя уособлює зло та пітьму, розкривається у романі як голодомор. Він мав знищити цілі родини та села не лише фізично, але й зруйнувати духовні основи буття нації – гідність, життєлюбність, милосердя, братерство, віру.

Цими днями такі зустрічі відбуваються не лише в Харкові, навіть, не тільки в Україні. Багато представників української діаспори зі всього світу приєднуються до нашого жалю. Дні скорботи з приводу голодомору відбуватимуться протягом  ще кількох днів.

У суботу, 27 листопада о 12:00  в центрі Харкова, на площі Конституції зберуться всі небайдужі до цієї події. Відбудеться масова хода до Молодіжного парку. Приєднуйтеся!

 

ТЕГИ: голодомор
comments powered by HyperComments