Українські студенти здобули тактичну перемогу. Розгляд законопроекту Табачника "Про вищу освіту" відкладено

Понеділок, 31 січня 2011, 20:43
Під час столичної акції протесту біля Погоджувальної ради депутатських фракцій парламенту, Голова Верховної Ради Володимир Литвин почув вимоги протестувальників. Причиною перманентного конфлікту в системі вищої освіти є політика міністра Табачника. Так вважає голова профільного комітету Верховної Ради Володимир Полохало.
Українські студенти здобули тактичну перемогу. Розгляд законопроекту Табачника  "Про вищу освіту"  відкладено

Молодь Києва, Донецька, Житомира, Хмельницького, Харкова, Запоріжжя та Одеси 31 січня  здобула тактичну перемогу у боротьбі проти звуження прав студентів, школярів та їх батьків. Законопроект "Про вищу освіту"  № 7486-1 через акції протесту поки не розглядатимуть у парламенті.

Більше півсотні молодих людей протестували у різних містах України проти винесення законопроекту No. 7486-1 у сесійну залу Верховної Ради. Молодь впевнена, що ухвалення законопроекту № 7486-1 дозволить адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників, бо формулювання законопроекту загрожують збільшенням під час навчання плати з поправкою не лише на індекс інфляції, а й на нерегламентований ректорський "ікс". Інші норми законопроекту прямо суперечать передвиборчим обіцянкам Президента України та Партії регіонів, а також не відповідають передвиборчим обіцянкам усіх інших політичних сил парламенту.

"Сьогоднішня акція є лише попереджувальною. Якщо влада і надалі ігноруватиме вимоги молоді - чекайте на набагато масовіші протести. Бо більшість студентів повернулись з канікул, і ще не чули про кабальні норми законопроекту," - стверджує активіст Всеукраїнської молодіжної організації "Фундації Регіональних Ініціатив" Антон Делікатний, а також наголошує, що влада ще з 2008 року ігнорує вимоги молоді щодо різних редакцій зазначених норм з попередніх проектів Закону "Про вищу освіту".

Організаторами київської акції протесту були Незалежна студентська профспілка "Пряма дія", Громадянський рух "Відсіч", Всеукраїнська молодіжна організація "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ), Спудейське братство НаУКМА, Братство козацького бойового Звичаю "Спас", Студентська колегія НаУКМА, Центр візуальної культури. Організаторами акцій у інших містах виступили, окрім осередків деяких з перелічених, і місцеві студентські та молодіжні організації.
31 січня молодь також протестувала проти скорочення державного замовлення у ВНЗ на 2011 рік та запровадження примусових відпрацювань випускників вищих навчальних закладів.

Голова Комітету парламенту з питань освіти і науки В.Полохало вважає, що Партія регіонів разом з міністром Дмитром Табачником мають відповісти за Закон про вищу освіту, проти якого виступають студентство та освітяни. Про це він заявив на Погоджувальній Раді Верховної Ради. «Партія регіонів повинна нарешті визначиться – або вона буде відстоювати інтереси Табачника, який перманентно вступає в конфлікт із студентством всієї України, або інтереси цього студентства», - наголосив він.

За словами Полохала, одинадцять місяців головним ворогом Табачника є студентство. Народний депутат заявив, що підтримує вимоги студентів і попросив зняти запропонований Табачником законопроект, доки він не пройде громадської експертизи. 
«Кабінет Міністрів України під тиском освітян вже скасовував свої рішення щодо оплати освітніх послуг. Однак зараз ситуація повторюється. Вважаю, що такий базовий Закон потрібно обговорювати у відкритому режимі, а не робити спробу, як це було 12-13 січня 2011 року за моєї відсутності, коли вже вдруге кулуарно ухвалили рішення Комітету без кворуму. Тим більше, що у Верховній Раді є декілька законопроектів з цього питання, а не один пана Табачника», - наголосив Полохало.

Як відомо, одним з ключових питань Погоджувальної Ради депутатських фракції Верховної Ради 31 січня стало обговорення законопроектів № 7486 та 7486-1 "Про вищу освіту" за авторства  Міносвіти. Причиною обговорення стало збурення  громадських організацій, які від імені всього студентства під вікнами Верховної Ради вимагали зняти з розгляду цей законопроект, доки не будуть проведені перемови влади зі студентськими та молодіжними організаціями у форматі парламентських слухань. Законопроект №7486-1, окрім інших своїх недоліків, дозволить Міністерству освіти, науки, молоді та спорту України, адміністраціям вищих навчальних закладів за їх бажанням в будь-який момент необмежено та неконтрольовано збільшувати розмір плати за навчання. За словами В. Полохала, цей законопроект, по суті ,порушує Конституцію України та стає містком для переходу на платну систему навчання.

На Погоджувальній Раді ухвалено рішення провести відкрите засідання Комітету з питань науки і освіти за участі громадськості і обговорити усі законопроекти, які стосуються Закону України «Про вищу освіту».
 

comments powered by HyperComments