Міський голова Львова зумів вплинути на Геннадія Кернеса

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 4 лютого 2011, 00:49
Мова йде про відновлення пам’ятної дошки Патріарху Української Греко-Католицької Церкви Йосипу Сліпому. Наприкінці 2010 року її було знищено представниками шовіністичних проросійських кіл регіону. Але українська громада одразу взялися за її відновлення і ця справа скоро буде доведена до кінця.
Міський голова Львова зумів вплинути на Геннадія Кернеса

3 лютого Харківська міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища ухвалила відповідне рішення про відновлення пам’ятної дошки Патріарху УГКЦ Йосипу Сліпому і її встановлення за адресою м. Харків, вул. Малиновського, 5.

У цій справі добре посприяв міський голова Львова А. Садовий. За його ініціативою Львівська міська рада знайде можливість виготовити пам’ятну дошку Йосипу Сліпому та організувати її урочисте відкриття у Харкові. Пан Садовий звернувся до Геннадія Кернеса з офіційним проханням дати дозвіл на встановлення цієї пам’ятки.

Так, дозвіл на відновлення пам’ятної дошки міська влада дала, але разом з тим, під час засідання комісії неодноразово виступав депутат від КПУ Харківської міської ради Володимир Лушницький, який намагався довести, що Йосип Сліпий співпрацював з нацистами і тому його постать не має права на пам’ятну дошку в Харкові.

На такі закиди В. Лушницького Геннадій Кернес запропонував йому організувати акції протесту проти встановлення дошки та провести масову «роз’яснювальну» роботу з цього питання серед населення. Крім того, Геннадій Кернес неодноразово наголошував на тому, що дошка має бути відновлена виключно для туристів, і ця справа стосується програми підготовки до «Євро-2012», а також з метою уникнення конфліктів міжнаціонального рівня після її знищення.

Водночас скульптор, член Національної Спілки Художників України Олександр Рідний запропонував кілька ескізів пам’ятної дошки блаженнішому Патріарху Йосипу Сліпому, тому, після відновлення, пам’ятка може змінити свій вигляд.

Надпис залишиться незмінним і виглядатиме так: «В цьому місці, в колишній переселенській тюрмі, у липні-серпні 1961 року перебував в ув’язненні Патріарх Української Греко-Католицької Церкви блаженніший Иосиф Сліпий».

 

comments powered by HyperComments